Путин забрани със закон да се сравняват престъпленията на СССР и на нацистка Германия

OFFNews 01 юли 2021 в 14:45 4300 0

Снимка Bundesarchiv

Сталин и Рибентроп

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон "за увековечаване на победата на съветския народ във Великата отечествена война".

Законът забранява публично да бъдат отъждествявани целите, решенията и действията на Съветския съюз с тези на нацистка Германия през Втората световна война, а също и да се отрича "решаващата роля на съветския народ в победата над фашизма".

В текста на документа се твърди, че Червената армия е имала "хуманитарна мисия" за "освобождението на европейските страни".

В Русия вече е недопустимо да бъдат приравнявани действията на "защитниците на Родината, дали живота си в борбата за нейната свобода и независимост" с "насочените към унищожаване на народите действия на войниците окупатори, признати за виновни в престъпления с присъда на Нюрнбергския трибунал".

Редица професионални историци критикуват закона, особено заради премълчаването на политиката на СССР при сключването на пакта Молотов-Рибентроп.

Владимир Путин подписа и закон, който забранява да се показват публично фотографии на нацистки военни престъпници, защото това "оскърбява многоетническия народ и паметта за жертвите от Великата отечествена война". Забранява се и публикуването на изказвания на лидери на организации, признати за престъпни от трибунала в Нюрнберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови