Радован Караджич получи доживотна присъда от трибунала в Хага

OFFNews 20 март 2019 в 16:59 3216 0

Радован Караджич

Снимка АА

Международният трибунал в Хага осъди бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич на доживотен затвор, съобщи сръбският тв-радиоканал RTS.

Апелативният съд приема решението на трибунала, че присъдата от затвор за 40 години не е адекватна на тежестта на углавните престъпления, извършени от Караджич, както и присъдата, предложена от съдебната палата. Присъдата е призната за необоснована и без правомощия. Съдебната палата е допуснала грешка, когато е внесла искането за присъда от 40 години затвор“, отбелязва RTS.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. По-рано Караджич, признат за виновен за геноцида и престъпления срещу човечеството, получи 40 г. лишаване от свобода, но реши да обжалва. Тогава той бе признат за виновен по 10 пункта от обвинението. Съдът постанови, че той носи отговорност за убийства, нападения на цивилни граждани и терор в хода на 44-месечната обсада на Сараево по време на войната от 1992-1995 г. той бе признат за отговорен за обстрелите на града, в това число с използване на артилерия.

През април миналата година прокурорът от ООН Катрина Густафсон поиска по-тежка присъда за бившия лидер на босненските сърби от 40 г. затвор до доживотен.

Караджич е роден през 1945 г. Завършил е медицинския факултет на Сараевския университет със специалността психиатър. В края на 80-те г. основава Сръбската демократична партия. През 1992 г. той става първият президент на Република Сръбска, заема поста до 1996 г. По време на гражданската война в Босна и Херцеговина той е политически лидер на босненските сърби.

Караджич бе заловен през юли 2008 г. в Сърбия. Дотогава в продължение на много години той се укрива с документи на 4доктор Дабич“. Спецслужбите тръгват по следите му след телефонен разговор: звънящият посъветвал да се обърне внимание на специалиста по алтернативна медицина Драган Дабич, понеже гласът му напомнил на този на Караджич. След ареста ДНК-тест потвърждава, че Дабич и Караджич са един и същ човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови