Рахой: Прякото управление над Каталуния продължава, ако Пучдемон стане премиер от Брюксел

OFFNews 15 януари 2018 в 15:49 3101 0

Снимка AFP, архив

Ако уволненият каталунски лидер на Карлес Пучдемон опита да стане премиер от Брюксел, прякото управление над Каталуния ще продължи, обяви испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Франс прес и БТА. 

Мадрид отне автономията на Каталуния, след като регионалният парламент обяви независимост. Веднага след това Мадрид задейства член 155 от конституцията, разпусна парламента, уволни премиера и министрите и назначи нови избори. 

Карлес Пучдемон замина за Брюксел, където се намира и в момента, а ако се върне в Испания, ще бъде арестуван за бунт и опит за отделяне на Каталуния от Испания. Пучдемон поиска да е отново премиер, след като листата му излезе начело сред сепаратистките партии, които получиха мнозинство след изборите. 

Кандидатите за премиерския пост на Каталуния произнасят реч пред парламента, преди депутатите да гласуват за тях, а Пучдемон е предложил да направи това чрез видеоконферентна връзка.

Опозицията и централното правителство обаче се заканиха да оспорят пред правосъдието подобна мярка. 

"Няма възможност да се заема премиерският пост от разстояние", категоричен беше Рахой. 

По думите му решението на Пучдемон не е просто "юридически и политически проблем", а и въпрос "на здрав разум". 

Депутатите в Барселона се събират в сряда, а на 31 януари трябва да гласуват за премиер.

Мариано Рахой коментира и прилагането на чл. 155. Според него задействането на този член, който е бил "създаден, за да не се прилага", е бил задействан и нищо страшно не се е случило. "Животът продължава и се създаде прецедент за всеки бъдещ случай, при който се наложи неговото използване", каза испанският премиер.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови