Ракетите Томахоук, с които САЩ удари Сирия - летят ниско и поразяват точно в целта (видео)

Антония Петрова 07 април 2017 в 12:28 19454 9

Два американски военни кораба, разположени в Средиземно море, изстреляха 59 крилати ракети Томахоук в Сирия около 4:40 сутринта местно време от разрушителите USS Ross и USS Porter (по неофициална информация) по базата Ал-Шайрат в провинция Хомс, откъдето по непотвърдени данни сирийската армия е осъществила химическата атака.

Какво представляват ракетите Томахоук? Едно от най-големите предимства на този вид ракети е, че не изискват наличие на пилот в близост до потенциалната цел. Томахоук са крилати ракети със среден обсег, което означава, че могат да прелетят 1 200-1 500 км. Те биват изстрелвани от морето и пътуват относително ниско до земята, насочвани от напреднала навигационна система, което означава, че САЩ могат да я насочват от разстояние. 

Силите на Асад разполагат с по-умерените ракетни системи земя-въздух S-200, но имат подкрепата на руските военни сили, които разполагат с по-напредналите S-300 и S-400. Тези системи имат по-добри радари и летят по-бързо от старите ракети земя-въздух.

Според военни анализатори, изборът на Томахоук е бил добър за подобно нападение. "За това са направени Томахоук. Те летят на ниско ниво и поразяват точни обекти без никакъв риск за екипажа", коментира л-т к-н Рик Франкона, бивш член на US Air Force, пред CNN.

"Това, което е важното за Томахоук, е, че не е задължително да отидат от точка А до точка В по права линия. Те могат да предприемат един вид пътешествие, за да не бъдат засечени и свалени", обяснява ген.м-р Джеймс "Спайдър" Маркс, бивш американски военен. 

Томахоук биват използвани за първи път от САЩ по време на операцията "Пустинна буря" в Персийския залив през 1991 г. и оттогава са неизменна част от американското въоръжение, като постоянно излизат нови подобрени версии. Великобритания също закупи такива ракети от САЩ. 

Томахоук пренасят конвенционална бойна глава от 450 кг. Макар ракетите да могат да пренасяли и ядрени бойни глави, тази им роля вече е оставена в миналото. 

Всяка ракета струва на Вашингтон около 569 000 в долари от 1999 г, по данни на американските военноморски сили - това е еквивалент на около 832 000 долара днес.

Решението за използването точно на Томахоук вероятно е взето под влияние на политически опасения, коментира Washington Post. Най-близката военна база, която САЩ използва в района, се намира в Инджирлик, Турция, тоест една операция срещу Сирия ще изисква разрешение от Анкара.

Ако администрацията на Тръмп беше решила да използва управляем самолет, най-вероятното решение щеше да бъде военноморски самолет, като например изтребителите "Хъриър", разположени на кораби в Средиземно море. Самолетоносачът USS George H.W. Bush пък се намира навътре в Персийския залив. Част от флотилията кораби, придружаващи самолетоносача, са по-близо, в Средиземно море, и също пренасят Томахоук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

8

Мойри

07.04 2017 в 14:56

Според Сирия ракетната атака по базата била убила 4 деца. С обвинението се издават, че са гузни.

10571

5

Hissarion

07.04 2017 в 13:40

След такава реклама как да не взема няколко. Опаковайте ми две и ми ги пратете на адреса в Рияд.

12335

2

ПешУ

07.04 2017 в 13:08

Е добре де, къде изчезнаха половината от изстреляните ракети, щом като удрят точно?