Рано ви е за ЕС: Франция спира Македония, а Дания и Холандия не пускат Албания

OFFNews 16 октомври 2019 в 19:31 5756 0

Министерската среща на ЕС в Люксембург, която трябваше да даде зелена светлина за започване на преговори за членство на Македония и Албания, разочарова Скопие и Тирана.

Към момента Франция е против започването на преговори за присъединяване на Македония, като се аргументира, че преговорните глави само формално се отварят и затварят, но реформите в името на евроинтеграцията не съответстват на положението на гражданите.

Същевременно министрите по европейските въпроси на Дания и Холандия са на мнение, че е твърде рано Албания да започне процеса по евроинтеграция. 

Това не е славен момент за Европа. Много съжалявам, че страните членки не можаха да вземат решение. Трябва да възстановим доверието на Западните Балкани към нас и да се придържаме към ангажиментите си. Северна Македония и Албания си свършиха домашното и осъществиха болезнени реформи, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Евроинтеграцията на Македония и Албания е приоритетен въпрос за Германия и категоричният отказ на Франция поражда напрежение между канцлера Меркел и президента Макрон.

По информация на агенция Ройтерс Меркел ще повдигне въпроса пред Макрон - както на годишната среща на върха между Германия и Франция, така и на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, от името на лявото политическо семейство в Европа, лидерът на ПЕС Сергей Станишев също настоява въпросът за започването на преговори за членство в ЕС с Македония и Албания да бъде включен в дневния ред на срещата на европейските премиери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови