Рашагейт: Разследването на спецпрокурора Мълър струва на САЩ $32 милиона

OFFNews 03 август 2019 в 17:28 2539 0

Робърт Мълър

Снимка vox.com

Разследването, което отне на специалния прокурор Робърт Мълър почти 2 години, струва на министерството на правосъдието в САЩ 32 млн.долара, съобщава тв CNBC, като се позовава на информация от ведомството.

Работата на екипа му, съставен от 19 юристи и 40 агенти от ФБР, анализатори и криминалисти, струва 2, 45 млн.долара. Още преди публикуването на данните за разходите президентът Доналд Тръмп твърдеше, че са похарчени над 40 млн.долара. CNBC отбелязва, че министерството е разкрило данните за разходите по разследването няколко седмици по-късно от очакваното. Когато Мълър е представял доклада за свършената работа пред две комисии на Конгреса на САЩ, числата не са били известни и конгресмените не са можели да му задават въпроси по темата.

Междувременно председателят на юридическата комисия при Камарата на представителите Джери Надлер припомняше, че в резултат на разследването са били повдигнати обвинения срещу няколко лица, които ще платят глоби според съдебното решение. Така в случая с Пол Манафорт /бившият шеф на предизборния щаб на Тръмп/ са получени 42 млн.долара, „поради което стойността на разследването за данъкоплатците е близка до нулата“.

През март 2019 г. екипът на Мълър приключи работата си по доклада за вероятната намеса на Русия в изборите от 2016 г. в САЩ и го предаде на главния прокурор, който пък заяви пред Конгреса, че разследващите не са открили признаци на някакъв сговор между Русия и предизборния щаб на Тръмп.

Разследването доведе до над 100 обвинения срещу 34 физически лица и 3 компании. При 7-часовите си показания пред Конгреса Мълър не оправда Тръмп за възпрепятстването на правосъдието, но и не повдигна обвинения срещу него. Спецпрокурорът продължи да настоява, че Русия е опитала да повлияе на изборите в САЩ, но Москва многократно отричаше и изискваше да й представят доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови