Расте броят на жертвите на тайфуна в Япония, властите предупреждават за по-големи щети

OFFNews 13 октомври 2019 в 21:30 2051 0

Тайфун, Япония

Снимка japantimes.co.jp

Тайфунът Хагибис в Япония отне живота на 31 души, съобщава в сайта си телевизионният канал NHK News.
Ранените са 186, а за безследно изчезнали са считани 14 души.

Japan Today обаче съобщава за 35 загинали и 17 неоткриваеми.

Хагибис е 19-тата буря на сезона, която нахлу през главния остров Хоншу в събота и рано в неделя с ветрове до 144 километра в час и помете сушата.

Градовете в цялата страна, включително в префектурите Нагано, Ниигата, Мияги, Фукушима, Ибараки, Канагава и Тасайя, са необитаеми поради наводненията от рекордните валежи, а много хора са принудени да изоставят потопените си домове. Щетите могат да се увеличат през идните дни, тъй като нивата на водата могат да се повишат, пише изданието.

"Аз поднасям своите съболезнования за всички онези, които загубиха живота си, и изпращам симпатии към онези, които са засегнати от тайфуна, каза премиерът Шиндзо Абе на министерска среща, състояла се в кабинета му в неделя.

Когато Хагибис се разрази, властите призоваха гражданите „да предприемат всички необходими действия за увеличаване на шансовете им за оцеляване", припомня изданието. Жителите се заредиха с вода, храна и други стоки, като оставиха рафтовете на супермаркетите празни - нещо невиждано от голямото земетресение в Япония през 2011 .
Операторите на обществения транспорт обявиха планове за превантивно преустановяване на услугите поради опасения за безопасността и в опит за предотвратяване на хаоса в транспортните центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови