Равносметката: Арестуваха 448 'революционери' срещу Путин

OFFNews 06 ноември 2017 в 09:07 3097 0

Руската полиция задържа вчера 448 граждански активисти за нарушения на обществения ред, включително 339 в Москва, информира "Комерсант", като се позовава на специализирания сайт ОВД-Инфо.

Става дума за активисти на т. нар. Партия на свободните хора, събрали се вчера в Москва, Санкт Петербург и други градове на Русия за масови разходки, посочва вестникът.

Според официалната държавна агенция ТАСС задържаните са подготвяли неразрешена акция, а от мнозина са иззети ножове, боксове и травматични оръжия.

Според Полина Немировская, координатор на опозиционното движение "Отворена Русия", полицията разпитва задържаните в рамките на дела за подготовка на атентати и масови безредици.

Лидерът на забраненото екстремистко движение "Артподготовка" Вячеслав Малцев призова по-рано своите привърженици да излязат на 5 ноември на протест срещу властите в центъра на руската столица и прогнозира на този ден "революция".

Миналата седмица Федералната служба за сигурност (ФСС) залови членове на "Артподготовка", обвинени, че планирали палежи на административни сгради в Москва навръх чествания в страната на 4 ноември Ден на народното единство.
Задържаните в Русия над 400 души не правеха нищо, но са заподозрени в опит за сваляне на режима, пише опозиционното онлайн издание "Медуза".

Предвидено бе активистите да оказват съпротива на полицията и да проведат "народен референдум" просто с вдигане на ръце.

Малцев напусна Русия още през юли т. г., след обиски по повод наказателно дело срещу него за призиви към екстремизъм.

След като през октомври "Артподготовка" бе забранена, в различни руски градове започнаха да обискират и задържат симпатизанти на Малцев.

Малцев заявил за "Медуза", че вчера в Русия били задържани "няколко хиляди души", а в Москва протестирали 5000 негови привърженици. Но руски медии съобщиха едва за няколкостотин демонстранти в столицата.

"Режимът показа своята фашистка същина. И полицията, и ФСС превишиха пълномощията си. Задържаха едва ли не десетгодишни деца", добавил той.

Според него "хората ще продължат протеста си и няма да си тръгнат, без да постигнат своите цели", но той не уточнил в каква форма ще продължи "революцията".

Освен привърженици на Малев полицията задържа в Москва и случайни минувачи, и участници в четенията, посветени на икономиста-философ Адам Смит, отбелязва "Газета".

Полицията не пуска адвокати при задържаните в центъра на руската столица. Това разказа за радио "Ехото на Москва" правозащитничката Алла Фролова от ОВД-Инфо, съобщава БТА.

Според Фролова в едно от московските полицейски управления "правоохранителите използват сила срещу непълнолетни, извиват им ръцете и ги натикват в различни стаи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови