Разбраха се: Станишев ще е председател на ЕП, германският министър на отбраната е новият шеф на ЕК

OFFNews
02 юли 2019 в 20:16 | 23920 |2

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия) да бъде председател на Европейската комисия, а ръководството на Европейския съвет да бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (АЛДЕ). 

Председателството на Европейския парламент ще бъде поделено между председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и неуспелия кандидат за председател на ЕК от ЕНП Манфред Вебер. И Станишев, и Вебер ще заемат поста за две години и половина, съобщава агенция Ройтерс. 

ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа. Предвижда се първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората - за Европейската народна партия, коментира от своя страна Доналд Туск.

ГЕРБ ще подкрепи Станишев

Ние не сме като БСП. Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Сергей Станишев за председател на Европейския парламент. Българин на такава позиция е само чест и гордост - независимо, че неговите хора в България не го харесват, коментира след извънредното заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов.

Аз още в предизборната кампания недоумявах как лидерът на европейските социалисти даже беше пети и не искаха да го включват в листата. Сигурно в момента му е трудно, защото не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент, добави Борисов.

Останалите назначения

Според договорката върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността ще бъде испанският външен министър Жозеп Борел (Прогресивен алианс на социалистите и демократите).

Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка.

За първи заместник-председатели на ЕК се предлагат неуспелите водещи кандидати за ръководител на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. 

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15283

02.07 2019 в 23:58 2
+ 0
- 0
Ми кво, не е лошо. Тая госпожа ли, госпожица ли, доунищожи успешно Бундесвера. Сега Германия не може да воюва даже с Полша, камо ли с някой друг. Така че, с любопитство чакаме да дозатрие и е-сето. Което върви към гробищата с истамбулски конвенционален джендър начело.
Алкохолният ишиас май беше по-малкото зло:)
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 1457

02.07 2019 в 22:25 1
+ 0
- 0
Дали се разбраха??
Що не потърсите как срещу Станишкото се надигат брожения.. Щото техен представител с мандат за шефско място е Тимерманс.
И заплашват утре да провалят договорката в зала..
Още повече, че зелените издигат своя кандидатура в кушията..
И стъкмистиката само с гласовете за избор от ЕНП и АЛДЕ без гласовете на ПЕС не излиза..