Разчита ли Великобритания на груповия имунитет в борбата с Covid-19

Страната се отказа от ограниченията в полза на нов подход, към който много есперти са скептични

OFFNews 16 март 2020 в 19:35 16256 1

Снимка Pixabay

На същия петък 13-ти, когато у нас бяха обявени безпрецедентни мерки за карантина в опит да се спре заразата от Covid-19, във Великобритания главният научен консултант Патрик Валанс породи ожесточен дебат, като заяви, че страната ще разчита на "колективния имутет" като стратегия за борна с коронавируса.

От думите му стана ясно, че строги мерки за карантина няма да има. В болница влизат само тежките случаи, тестват се само те. Разчита се на това хората масово да преболедуват вируса, за да се изгради т.нар. на английски стаден имунитет (herd immunity) и така Covid-19 повече да не може да предизвиква нови епидемии. Бяха споменати две цифри - този имунитет ще бъде достигнат, когато около 60 на сто от населението или 40 милиона души се заразят.

Описвайки този спорен подход, Патрик Валанс защити стратегията на премиера Борис Джонсън да не следва модела на другите европейски лидери със затварянето на учебни заведения и забрана на масови мероприятия. Валанс обясни, че стратегията на правителството на Великобритания има за цел да "смекчи пика на епидемията, да го намали числено и да го разтегли във времето", като в същото време защити възрастните и уязвимите групи хора.

Решението на британския кабинет предизвика ожесточени реакции сред граждани, медии и здравни експерти. Хората изразяват опасения, че няма да бъдат защитени, и точно по модела на останалата част от света големи супермаркети бяха опразнени от стоки.

Пред "Скай нюз" сър Патрик Валанс, който по професия е хематолог, специалист по ендотелна биология, бивш президент на фармацевтичния гигант "Глаксо Смит Клайн" и бивш декан на медицинския факултет на University College London, прогнозира, че около 60 процента от британското население ще трябва да "хване" коронавируса, за да бъде изграден колективен имунитет.

"Общностите ще добият имунитет към него и това ще е важно за контрола над заболяването в дългосрочна перспектива", коментира той. 

В друго интервю - пред Би Би Си - научният съветник на Джонсън казва, че "ако потиснете нещо много, много силно, когато отслабите мерките, то се връща с обратна сила в неправилното време".

"Нашата цел е да отслабим пика, да го разширим, не да го потиснем напълно. Също така, тъй като мнозинството хора имат леки симптоми, да изградим масов имунитет и така да ограничим пренасянето на болестта, като защитим най-уязвимите", добави сър Патрик Валанс.

Ден по-рано, в четвъртък (12 март), министър-председателят обяви, че ще въведе поетапни мерки срещу Covid-19. Първата от тях ще е да бъдат посъветвани хората с новопоявила се кашлица или температура да се самоизолират за седем дни вкъщи. Мерките бяха критикувани от депутати като твърде плахи.

Рисковете: Ами ако стане като с грипа?

Стратегията на правителството ще изложи на риск най-уязвимите на вируса - възрастни хора и тези с придружаващи заболявания, контрираха опонентите на идеята. Според тях възприетите в повечето държави мерки на изолиране на болните, тестването, проследяването на пътя на заразата, издирване на контактни лица и изолирането им - е по-разумната стратегия. За неин модел е сочен Сингапур. Целта е чрез строга изолация да се забави пикът на епидемията, за да не бъде натоварена наведнъж здравната система, докато бъде открито ефективно лечение. Зад тази стратегия стои и СЗО. Нейният бивш директор Антъни Костело коментира, че не e сигурно дали колективният имунитет ще проработи, защото не познаваме добре Covid-19. А ако стане като с грипните вируси, които мутират в нови щамове и носят епидемии всяка година, пита Костело.

Министри дават на заден

Междувременно, в неделя стана ясно, че правителството може и да преразгледа стратегията за груповия имунитет и да въведе някои нови мерки - да наложи самоизолация за хората над 70 години.

Здравният министър Мат Ханкок подчерта, че "стадният имунитет" не е официална политика на кабинета. Вместо това, в "следващите седмици" хората над 70 години ще бъдат посъветвани да се самоизолират. Това е в контраст с инструкциите на СЗО, която препоръчва всеки, без значение от възрастта, да спазва социална дистанция.

1551 са потвърдените случаи на Covid-19 във Великобритания към 16 март. Смъртните са 37.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

16.03 2020 в 20:39

„ ... ако стане като с грипните вируси, които мутират в нови щамове и носят епидемии всяка година..."

Добре, Mr. Костело, ако е така, всяка година ли ще наблюдаваме подобен „театър"?!

Подкрепям идеята на "UK", и без друго с бутафорните ни „мерки" ще я изпълним.

С времето хората ще го приемат като всеки друг „грип".