'Разони' намери със зор купувач за украинското зърно

Корабособствениците обмислят увеличение на ставките за превоз и ще настояват за повече гаранции за плавателните си съдове

OFFNews 11 август 2022 в 12:50 2021 2

кораб

Снимка Архив

Корабът "Разони".

Първата пратка украинско зърно, изнесена от страната след руската инвазия, намери купувач в Турция, след като първият участник в търга - ливанска компания, се отказа от сделката. Фирмата се мотивира с влошено качество на зърното от дългото му съхранение, съобщава новинарският сайт Middle East Eye, цитиран от Би Би Си.

Купувач не е разкрит, а само е посочено, че 26-тонният товар е пристигнал в Мерсин в Югоизточна Турция.

Товарът беше превозен от кораба "Разони", регистриран в Сиера Леоне. Износът на украински храни, който беше блокиран от руската армия в украинските пристанища в продължение на пет месеца, стана възможен благодарение на споразуменията, постигнати с усилията на ООН.

Въпреки това представителят на компанията, собственик на "Разони", в Турция Ахмед Ал-Фарес заяви, че макар ситуацията да е получила разрешение, трудностите при намирането на купувач са се превърнали в още един проблем по веригата за доставка на украински хранителни продукти на световния пазар в условията на общата продоволствена криза.

Съдбата на първия товар показва на корабособствениците финансовите загуби, които могат да претърпят.

"Не мисля, че някой ще отиде в Украйна при това положение. Ситуацията не е добра, има само два или три кораба, които плават всяка седмица, а споразумението все още не е стабилно", цитира Middle East Eye думите на Фарес.

По думите му корабособствениците вероятно ще искат да увеличат ставките за превоз и ще поискат повече гаранции, за да изпратят съдовете си в Черно море.

Първият товар зърно, който напуска Украйна, първоначално е предназначен за Ливан, който преди руската инвазия е зависим от руския и украинския внос в повече от 70%. Инфлацията на хранителните продукти в Ливан достигна 122% през тази година.

По официални данни цените на храните в Турция са скочили с 91,6% през май. Инфлацията, започнала в страната много преди войната, се изостря от въздействието на кризата в Украйна и се отразява на турската валута.

"Разони" е първият кораб с украинско зърно, който напусна Одеса в рамките на споразумението за деблокиране на черноморските пристанища. След отпътуването му други пет кораба, превозващи селскостопански продукти, са напуснали Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3948

1

Здравомислещ

11.08 2022 в 13:28

26 тона могат да се натоварят в ТИР, а това е кораб! 26 000 тона е по-вероятно да е товарът, нали? Авторът си пише ей така, без да мисли.