Разпъване на кръст и самобичуване: Кървавата традиция на Разпети петък във Филипините

ОFFNews 30 март 2018 в 12:57 6812 0

Снимка АП

Дълбоко вярващи се оставят да ги разпънат на кръст, други се самобичуват до кръв, демонстрирайки разкаяние за греховете си: филипинците отбелязват Разпети петък с традиционните кръвопролитни сцени, свидетелстващи за религиозния плам на местните католици, които са голям дял от населението, предаде Франс прес.

Всяка година редица села организират два дни преди Великден подобни представления в знак, че тачат спомена за един от най-вълнуващите моменти на Христовите страдания. Това предизвика възмущението на Църквата, която не одобрява подобни практики. Разиграваните сцени привличат хиляди вярващи и туристи с почти карнавалната си атмосфера, благоприятстваща впрочем и бизнеса.

АФП

Този петък най-малко трима души вече са приковани с гвоздеи на кръстове, издигнати в някои села северно от Манила.

Осемсантиметровите пирони са проболи ръцете и нозете на каещите се. Последните обаче прекарват в това положение само по няколко минути, и то застанали на малко стъпало, поемащо тежестта на тялото им. После слизат от кръста, за да получат медицинска помощ.

Друго запомнящо се зрелище е процесията, участниците в която, разголени до кръста, бичуват гърбовете си до кръв пред тълпата зрители, които си правят селфита.

Шествието се движи през хорското множество и къщите по маршрута му, паркираните коли, дори бутилките с газирана вода в количките на амбулантните търговци се покриват с капчици кръв.

АФП

"Човек го прави, щом някой от семейството му легне болен", обяснява 25-годишният Норман Лапюо, докато се шиба с камшик, на чийто връх са закрепени бамбукови пръчици. Той казва, че участва в церемонията вече за четвърти път. Убеден е, че точно това е причината дядо му да се възстанови след мозъчен удар.

Повечето от 80-те милиона филипински католици прекарват този ден в църква или със семействата си. А тези, които се включват в символичните разпъвания, се покайват по този начин за греховете си, за да получат прошка, или го правят в знак на признателност за някаква божествена намеса.

Филипинската църква осъжда тези практики, като изтъква, че Исус Христос вече е преживял тези страдания за благото на хората и няма никаква причина да се повтарят подобни неща.

Жертвите, изисквани от католиците по време на постите и Страстната седмица, трябва да се изразяват в добри дела в помощ на бедните и онеправданите, заяви за АФП Рой Белън, говорител на Манилската архиепархия.

БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови