Разследващ журналист е арестуван в Москва

OFFNews 07 юни 2019 в 17:52 3254 1

Иван Голунов

Снимка meduza.io

Кореспондентът на отдела за разследвания в независимото издание „Медуза“ Иван Голунов е бил задържан в Москва на 6 юни. Според съобщението на вътрешното министерство, журналистът е заподозрян в пласиране на наркотици, което той категорично отрича и смята случая за провокация, а редакцията му – че арестът е свързан изцяло с работата му.

Голунов е арестуван към 14,30 ч. близко до метростанция, където той е имал среща с източник и е отведен в полицията, посочва адвокатът му Дмитрий Джулай пред Би Би Си. При обиска в раницата му било намерено пакетче с дрога, а в дома му – още едно.

Журналистът е разказал на адвоката си, че полицаите са упражнили физическо насилие върху него – получил юмрук по лицето и ритници в гърдите. Главното управление на министерството обаче отрича това. Голунов е бил лишен от правото на телефонно обаждане и възможността да повика адвокат, както и да повика бърза помощ. Поради това медицинското освидетелстване ще бъде извършено в изолатора за временно задържане.

В „Медуза“ са убедени в невиновността на колегата си и изразяват готовност да го защитават по всички достъпни начини. „Ние имаме основанията да смятаме, че Голунов е преследван заради журналистическата му работа. Знаем, че в последните месеци той получаваше заплахи, знаем заради какви подготвяни текстове и знаем от кого. Ще проучваме всяко действие на следователите по делото срещу Голунов, ще изясним по чия заповед той е преследван и ще направим тази информация публична“, се посочва в редакционното съобщение.

Голунов е автор на множество разследвания за държавните покупки в Московското кметство, за историческите сгради в руската столица, които ще бъдат разрушени, за бизнеса с отпадъци и погребения, както и за милиардите на роднините на зам.-кмета на Москва Петър Бирюков. Преди това журналистът е работил във „Ведомости“, Forbes, „Новая газета“ и др. опозиционни издания.

В сайта на Главното управление на МВР са публикувани 9 снимки, на които се виждат пакети с наркотици, твърди се, че фотосите са направени по време на претърсванията в дома му. Близките на журналиста обаче са категорични, че само една от 9-те фотографии е заснета в жилището му, а останалите очевидно са от други места.

„Когато са го арестували и са го откарали до дома му, близо 30 минути той е бил в полицейската кола заедно с униформените. Ключовете за жилището му вече са били иззети още при ареста, т.е. полицията е имала достатъчно време да влезе и да прави там, каквото иска“, казва адвокатът Дмитрий Джулай. По-късно МВР призна, че снимките, илюстриращи съобщението за ареста на журналиста, не са от неговия дом.

В защита на Голунов реагираха много руски журналисти, в т.ч. и автори от държавните медии, политици, както и международни правозащитни организации. „Подозрителното поведение на полицията може би показва, че делото за наркотиците е изфабрикувано и е необходимо, за да принудят журналиста да мълчи. Ние внимателно следим ситуацията“, посочват от „Репортери без граници“.

Според „Трансперанси Интернешънъл“ оперативните действия при ареста са съпътствани от нарушения – 12 часа Голунов не е имал разрешение да ползва телефон, нанесен му е побой при задържането и в полицейския участък, отказана му е медицинска експертиза. Според организацията, материалите на журналиста са засягали високопоставени длъжностни лица, в т.ч. служители в московската администрация и свързаните с тях компании.

Съветът по правата на човека при президента на Русия се е обърнал към столичната прокуратура с молба да бъдат проверени законността и основанията на действията на правоохранителните органи при задържането на журналиста.

Известният опозиционен политик Алексей Навални казва, че без съмнение, задържането на Голунов е провокация. Той трябва да бъде освободен незабавно и е необходимо внимателно да се следи делото.

Кметът на Москва Сергей Собянин поиска началникът на Главното управление на МВР да вземе под личен контрол разглеждането на наказателното дело срещу специалния кореспондент на „Медуза“ и разследването да бъде „максимално обективно“. Утре ще бъде гледана мярката за неотклонението, наложена на Иван Голунов.

Междувременно бяха задържани и журналисти, които се редуваха със солови протести пред сградата на МВР.

„Meduza“ е регистрирано в Латвия рускоезично интернет-издание, основано от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко, собственост е на Medusa Project SIA. Главният офис на медията е в латвийската столица Рига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

07.06 2019 в 19:14

Що имам чуството, че ситуацията е досущ като с Павленски..
Спомняте ли си го този "десидент" и УЖ голям борец за свобода в Москва.. Дето си закова оная работа на Червения площад. Пък после запали вратата на Лубянка.
Та пуснаха го да емигрира във Франция.. Пък той за благодарност запали вратата на Френската нацционална банка. Та франсетата си го осъдиха.. Та в затворническата лудница го държаха да си излежи присъдата.
Само,че Медузата, Нахални и сие срещу франсетата и тяхната присъда си мълчаха.. За разлика от воя, дет виха га той УЖ "десиденстваше" в Москва..