Разследват СЗО доколко ефективна е в борбата с COVID-19

OFFNews 19 май 2020 в 23:09 3399 0

Страните членки на Световната здравна организация се съгласиха да се проведе независимо разследване доколко ефективно действа СЗО в борбата с глобалната епидемия от коронавирус. Резолюцията, подкрепена от повече от 100 държави, беше внесена в Европейския съюз, съобщи BBC. 

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп писа до председателя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус и заплаши да спре финансирането на организацията заради бездействието й по време на пандемията. Текстът на писмото бе публикуван в Туитър. Тръмп обвини СЗО в пренебрегване на достоверната информация за разпространението на COVID-19 в Ухан от началото на декември м. г. и по-рано.

Американският президент даде на организацията 30 дни, за да подобри съществено работата си. В противен случай той обеща САЩ да се откаже от членство в СЗО завинаги. По-рано дори я нарече "марионетка на Китай".

В обвинанията си към СЗО Доналд Тръмп се позова на медицинското списание Lancet, което публикува данни за разпространението на вируса в Ухан в началото на декември 2019 г. Списанието излезе с официалното твърдение, че информацията не съответства на действителността.

Отбелязва се, че първите статии за коронавируса са се появили на 24 януари 2020 г., в които се описват случаи на заразяване, а също се отбелязва, че вирусът се предава от човек на човек.

"Обвиненията към СЗО се явяват разрушителни за процеса на укрепване на международното сътрудничество в борбата с пандемията. Необходима е глобалната работа по противодействие на вируса да се базира на точни данни за това какво се е случило през декември и януари", пише в писмото на Тръмп.

От СЗО заявиха, че в близко време ще направят оценка на действията си по време на пандемията от коронавирус.

"СЗО е привърженик на принципа на подотчетност и е прицелена в подобряване на своята работа", заяви Тедрос Аданом Гебрейесус във вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови