Развиделяване в отношенията между Македония и Сърбия

OFFNews 23 август 2017 в 10:53 2293 1

Надежда за скорошно подобряване на отношенията между Македония и Сърбия даде сръбският президент Александър Вучич, след като преди дни Сърбия изтегли целия персонал от посолството си в Скопие в знак на протест срещу "нападателна разузнавателна дейност срещу институциите на Сърбия".

Вучич увери, че "нещата между Македония и Сърбия ще тръгнат в по-добра посока", а очакванията са следващата седмица част от персонала на посолството да се върне в Скопие, а посланикът – в началото на септември.

От своя страна, правителството на Македония приветства съобщенията на официален Белград. Македония „нито е имала намерение, нито е дала заповед или инструкция, нито е извършила разузнавателни действия срещу и в ущърб на някоя от нашите съседни страни, включително и Сърбия", коментира външният министър Никола Димитров.

Вече са планирани и телефонни разговори и срещи между лидери на двете страни. Разговор между македонския премиер Зоран Заев и сръбския президент Александър Вучич е планиран за днес по обед. Такъв ще има и между външните министри Никола Димитров и Ивица Дачич. Договорена е и среща между Заев и сръския му колега Ана Бърнабич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews