Реални ли са страховете за пряк сблъсък на Турция и САЩ в Сирия?

OFFNews 26 януари 2018 в 11:27 7139 5

Реджеб Тайип Ердоган

Нарастват опасенията за военен сблъсък между турски и американски части в Сирия, коментира катарската телевизия "Ал джазира".

Напрежението в кюрдските погранични райони на Сирия ескалира, след като Турция започна там военна операция под името "Маслинова клонка" срещу кюрдските бойци от Сили за защита на народа (YPG). Операцията създаде напрежението между Турция и САЩ, които са партньори в НАТО.

Подкрепяни от САЩ кюрдски части разположиха бойци на фронтовата линия в град Манбидж, за да противодействат на турската армия. Това се случи, че като по думите на президента Ердоган Манбидж ще е следващата цел на операция "Маслинова клонка" след град Африн, предаде "Ал джазира".

Манбидж е на около 100 км източно от Африн, където има американски армейски части, разположени там да воюват срещу "Ислямска държава", което означава, че военни части на две страни членки на НАТО може да се срещнат на бойната линия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призовава САЩ и Турция да започнат преки преговори за решаване на проблема с турската операция срещу кюрдски сили в Сирия, а представител на американското министерство на отбраната каза, че двете страни преговарят за създаване на зона за сигурност в Северозападна Сирия.

Генерал-лейтенант Кенет Маккензи, високопоставен представител на Пентагона, каза, че турската военна операция срещу кюрдите в анклава Африн не е от полза. Тя вреди на задачата, заради която сме в Сирия - да се борим срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", предупреди той, цитиран БТА.

На същия брифинг говорителката на Пентагона Дана Уайт каза, че се е запознала с медийните твърдения, че Турция иска Съединените щати да изтеглят войниците си от района на северния сирийски град Манбидж, предаде още Ройтерс. Не зная да има такова предислоциране, коментира лаконично тя.

"Турция не окупира Африн, а се бори срещу терористите там", коментира днес президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Кюрдите призоваха сирийския режим да се намеси в битката за Африн, съобщава "Гардиън", цитиран от БТА. Изданието отбелязва, че от сирийския президент Башар Асад е било поискано да защити от атаката държавната граница с Турция. Това ново развитие, близо седмица след началото на турската операция, може да подкопае кюрдските стремежи за самоуправление и ако искането бъде изпълнено, то може да създаде условия за пряка военна конфронтация между Анкара и Дамаск.

Може също така и да се стигне до създаването на открит съюз между кюрдските сили, които са подкрепяни от САЩ, и правителство, което от години Вашингтон се опитва да свали от власт.

Американско-турските отношения се влошиха още повече след възникналите разногласия по съдържанието на телефонен разговор за офанзивата в Сирия, коментира "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че Турция е в конфликт със своите съюзници от НАТО САЩ и Германия заради военната операция срещу кюрдските бойци в Сирия. Вестникът посочва, че Вашингтон и Анкара спорят за това какво в действителност са си казали по време на своя телефонен разговор в сряда президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган.

Според Белия дом Тръмп "е изразил безпокойство, че ескалиращото насилие в Африн може да подкопае общите цели в Сирия" и е "призовал Турция да деескалира и ограничи военните си действия и да избягва цивилни жертви и увеличаване броя на разселените лица и бежанците".

Турската страна обаче отрече да е получавала подобно мъмрене, коментира "Дейли телеграф".

Изданието отбелязва също, че операцията в Африн е накарала Германия да втвърди позицията си по отношение на Турция и да заплаши да замрази доставките на оръжие за Анкара.

Турските сили искат да отворят нов фронт в битката за кюрдската територия, пише британският вестник "Таймс".

Изданието отбелязва, че подкрепяните от Анкара арабски сили, които водят боеве с кюрдските милиции в Северна Сирия, подготвят нов фронт, след като са признали, че първоначалните атаки през границата са забуксували.

Цитиран от вестника командир от силите на Свободната сирийска армия заявява, че хората му планират ново настъпление, което този път ще бъде предприето от територията на самата Сирия. Цели на операцията по думите му ще бъдат селищата около Тел Рифаат, град с преобладаващо арабско население.

Подозренията на Турция към кюрдите, най-близките американски партньори в Близкия изток, са дълбоки, пишат авторите на коментарна статия в "Ню Йорк таймс" Ан Барнард и Бен Хъбард.

САЩ ги наричат съюзници. Турците ги наричат терористи. Сега пред американската политика се появяват усложнения заради турската офанзива срещу тях в Сирия, отбелязват авторите.

В статията се посочва също, че Вашингтон е опитал да направи разграничение между кюрдите, които подкрепя, и тези в Африн, които не подкрепя, но самите кюрди не признавали подобна разлика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12796

5

Draven Filosoff

26.01 2018 в 13:47

# пустиняк
не мисля, че виждаш цялата картинка нито в региона нито за в бъдеще. Ако виждат в действията на Турция, действия на Москва, дали ще действат?
Ердоган първо отиде при Путин преди да стартира операцията.
Ако са замислили създаването на Кюрдска държава и отцепване на части от Сирия по подобие на Косово, където всичко е подчинено на САЩ, дори президента и парламента?
Ако има идея да сменят управляващите в Турция?
Варианти много, не е без нищо :)

12796

4

Draven Filosoff

26.01 2018 в 13:38

Пряк сблъсък няма да има естествено, но една от най- старите професии е тази на наемника. Отдавна всички големи използват пара военни групи -Black Water,Academy и т.н. целия ИДИЛ беше изграден от наемници от средна Азия и араби. Така че сблъсък между САЩ и Турция може да се осъществи, но с чужди ръце(поне от страна на американците де).

10571

1

Hissarion

26.01 2018 в 12:08

САЩ ще тупат топката, защото от една страна кюрдите им трябват, но от друга не искат да се карат с Турция, защото ги е страх да не загубят ценен съюзник. Затова днес няма да подкрепят кюрдите в Ефрин, утре няма да подкрепят тези в Манбидж, ама иначе ще ги викат на фронтовата линия.