Референдумът срещу гей браковете в Румъния е пред провал

OFFNews 07 октомври 2018 в 09:57 4274 0

С изключително ниска избирателна активност завърши първият ден от референдума в Румъния за промяна на дефиницията за семейство в конституцията на страната.

Гласувалите през вчерашният ден са едва около 6 процента, което на практика означава, че само чудо може да доведе до валиден резулта от допитването.

Гражданите на северната ни съседка настояват във върховния закон да бъде записано, че семейството се основава на брак между мъж и жена, а не както е досега - между съпрузи. Гласуването продължава и днес.

Право на глас в допитването, организирано от гражданското движение "Коалиция за семейството", имат 19 млн. румънци.

Под предложението за референдума, иницииран от управляващите социалдемократи, се подписаха 3 милиона румънци и след внасянето му в парламента, конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна.

Правозащитни организации призовават хората да бойкотират референдума, който според тях ще тласне страната по пътя на популизма. Против провеждането му е и румънската православна църква.

По-голямата част от опозицията се включва в предизборната кампания с призив да се гласува с "да". Допитването е определяно като важен тест за румънската демокрация и представителен вот за популярността на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

За да бъдат признати резултатите от вота за валидни, трябва да гласуват най-малко 30% от имащите право на глас или около 5 млн. гласоподавате.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови