Рекорд: Опиумният мак в Афганистан за 2017 г. стига за 9000 тона наркотици

ОFFNews 15 ноември 2017 в 12:58 11455 4

Посевните площи с опиумен мак в Афганистан през 2017 г. са достигнали 328 хиляди хектара, което е абсолютен рекорд за цялата история на страната. От тях може да бъдат произведени 9 хиляди тона наркотици, се казва в доклад, представен днес от заместник-генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на Управлението на ООН за наркотиците и престъпността Юрий Федотов, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Увеличението на площите с опиумен мак за последната година е с цели 63 процента от досегашните около 150-170 хиляди хектара, а производството на опиум е нараснало с 87 процента, съобщи Федотов. Той уточни, че както и досега, по-голямата част от посевите са в територии, контролирани от талибани.

Тревожното развитие като цяло е свързано с благоприятните климатични условия през тази година, се отбелязва също в доклада.

Федотов обърна внимание, че производството на опиум се увеличава паралелно с появата на все по-големи количества синтетични наркотици. Като цяло в света е отбелязана тенденция към увеличаване на добива на наркотични средства: на кокаин в Латинска Америка, синтетична дрога, нови психоактивни вещества, които сега масово се произвеждат в Афганистан.

ООН очаква количеството на произведените през тази година наркотици да надвиши равнището на потребление. Не става дума само за хероин, който е най-опасното и смъртоносно вещество, но също за хашиш и синтетични наркотици в амфетаминов вариант, се казва в доклада.

Според Федотов рязкото увеличаване на производството на наркотици в Афганистан на фона на пораженията, които търпи "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, може да означава, че джихадистката групировка се кани да се дислоцира в друг район и подготвя финансовата си база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

4

Victimized

15.11 2017 в 15:27

Тъкмо се чудих, кой ще изскочи да обвини Путин в конспирация с хероина в Афганистан.
Нашия стар познат, дето въобще не е в пътя, изпълзя да заработи сребърника....

6947

2

theprofet

15.11 2017 в 14:05

Нормално, окупаторите - САЩ работят за увеличаване на добива.

25665

1

Victimized

15.11 2017 в 13:04

"Той посочи, че "първоначалният му инстинкт е бил за изтегляне" от Афганистан, но е стигнал до друго заключение, след като проучил въпроса вече като президент.

Тръмп каза, че бързо изтегляне от Афганистан ще създаде властови вакуум, който терористите веднага ще запълнят. Американският президент посочи, че САЩ се нуждаят от план за "почтен и траен резултат" в Афганистан, достоен за жертвите в региона."

И това при положение, че САЩ не са се изтеглили от там.
Значи, трудно е да си представим какво ще стане ако прекратят окупацията.
В интерес на истината производството на опиум след войната на САЩ в Афганистан, се е увеличил неколкократно.
Борбата с наркотиците въври реципрочно на борбата с тероризма. Точно никак, даже напротив, колкото повече ги борим, толкова по силни стават.
Невероятно съвпадение нали?