Рекорден брой американци погълнали дезинфектант след изказването на Тръмп

OFFNews 28 април 2020 в 13:38 4573 3

Рекорден брой американци са погълнали дезинфектанти след изказването на Доналд Тръмп от петък, което са възприели като съвет. След като президентът попита учени дали да не се инжектират дезинфектанти срещу коронавируса, десетки - приели дословно и изпълнили препоръката - са се озовали в болница, съобщава БНТ. В същото време, американският държавен глава се оправда, че просто проявил сарказъм. Към безотговорния му "съвет" обаче валят критики от лекарските среди.

В петък американският президент се обърна към д-р Дебора Бъркс, координатор за коронавируса в Белия дом, и заяви: "Да предположим, че подложим тялото на силна – ултравиолетова или просто много мощна светлина", на което д-р Бъркс възрази, че все още не е проверено дали това е ефикасно, но ще се тества. Тръмп обаче продължи, че трябвало да бъде вкарана светлината в тялото през кожата или по някакъв друг начин и добави, че това звучи интересно. "След това идва дезинфектантът, който действа за минута. И има ли начин ние да направим нещо като например инжекция", попита държавният глава.

В резултат на това 30 души са потърсили лекарска помощ в Ню Йорк в първите 18 часа след изказването на Доналд Тръмп. 9 от тях са погълнали дезинфектант, 10 - белина, а 11 - друг вид домакински препарат. За сравнение - по същото време преди година, пациентите в токсикология са били 13 и при нито един от случаите не става дума за употреба на дезинфектант.

Самият Тръмп не успя да се въздържи от гневна реакция заради подигравките към него. Той първо съкрати брифинга си за COVID-19 до 20 минути в петък и отказа да отговаря на въпроси, а ден по-късно реши изобщо да не говори пред медиите.

"Какъв е смисълът да провеждаме брифинги в Белия дом, при положение, че некадърните медии задават само и единствено враждебни въпроси и отказват да отразяват истината. Имат високи рейтинги, а на американските граждани предоставят само фалшиви новини. Не си струва времето и усилията!" - защити се той. БНТ цитира и информация с източник от Белия дом, според когото се обмисля трайно спиране на пресконференциите, понеже те били вредни за рейтинга на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

28.04 2020 в 17:42

В сравнение с Тръмп,наш'та Мутра е направо титан на мисълта....Тръмпи трябва незабавно да си подаде оставката поради абсолютна непригодност и тъпота...Бог да ни е на помощ....

4000

2

AndroD

28.04 2020 в 15:41

Не им е лесно и на американците...

4000

1

very stable genius

28.04 2020 в 14:31

Президентът е прав за пиенето и инжектирането на дезифектанти - досега не са регистрирани случаи на мъртви хора които да се заразят с вируса. Така че, да - това предпазава от заразяване, с малкият страничен ефект, че ритваш камбаната...