Репетициите за парада за 9 май в Москва продължават въпреки пандемията

OFFNews 06 април 2020 в 18:58 3598 1

Снимка mil.ru

Реставриран танк Т-34

Русия продължава с репетициите и маршировките за мащабното отбелязване на Денят на победата (9 май), въпреки призивите у дома празникът да се отмени, съобщи "Гардиън".

Руският президент Владимир Путин планира да приеме френския президент Еманюел Макрон и други световни лидери на военния парад, отбелязващ 75-ата годишнина от края на Втората световна война. Президентът Румен Радев също ще е в Москва за Деня на победата

Докато 12 милиона московчани са под карантина по домовете си, на видео публикувано на 2 април се виждат 15 000 войници, разположени на площадка извън Москва, където министерството на отбраната на Русия потвърди, че провеждат репетициите.

"Колко са хората, 15 000? По дяволите, и те казаха, че не бива да се събират повече от 50 на едно място. Нито една шибана маска", коментира анонимният мъж, който заснема видеото.

Реставрирани танкове T-34 също са заснети да участват в маневри на територията на Алабино, където властите твърдят, че са създали пълно копие на Червения площад.

Руският главен прокурор цензурира новинарски сайт заради това, че написа, че парадът може да бъде отменен в един руски регион заради коронавируса. Причината - разпространявал "фалшиви новини".

"Девети май е свещена дата за милиони от Русия и от Общността на независимите нации", написа профилът на външното министерство в "Туитър". "Парадът на Деня на победата е насрочен (санитарни мерки са предприети) и ще се състои на Червения площад".

Опозиционният лидер Алексей Навални осъди "идиощината" на министъра на отбраната Сергей Шойгу затова, че упорства с упражененията. Той определи тълпите от войници за "благодатна почва за коронавируса".

Министерството на отбраната на Русия обяви, че е предприело мерки, за да осигури безопасността на войниците, включително проверки за температурата им.

"Всички участници в упражненията горят от желание да участват в историческото събитие и тренират с всички сили", обяви Игор Конашенков - говорител на министерството.

Вирусът развали плановете на Путин. Той планираше да проведе референдум за конституционни поправки, които щяха да му позволят да се кандидатира и да изкара още два мандата като президент. Голям бизнес форум в Санкт Петербург през юни бе отменен.

Денят на победата е най-важният празник в руския календар. Западните лидери го игнорират от 2014 г. насам след анексията на Крим, след обвиненията в намеса на американските президентски избори през 2016 г. и отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия през 2018 г.

Но след като повече от 7 500 души починаха във Франция от коронавируса, изглежда все по-малко вероятно, че френският държавен глава ще присъства на събитието. За капак, японски медии тръбят, че Абе няма никакво намерение да пътува.

Руският вестник РБК съобщи, че тайно се обсъжда провеждането на Деня на победата без наблюдатели на живо или отлагането на празника до август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови