Решено: Великобритания ще поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

OFFNews 14 март 2019 в 20:29 4590 0

Камарата на общините на британския парламент одобри с 412 гласа срещу 202 "против" предложението на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата за Брекзит до 30 юни.

Предложението на Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни обаче изисква депутатите да одобрят до 20 март споразумението й за излизане от ЕС, което те отхвърлиха вече два пъти.

Ако текстът бъде отхвърлен отново, отлагането трябва да бъде за по-дълъг период и при това положение ще се наложи британците да участват в евроизборите през май.

Мей използва заплахата за по-дългосрочно отлагане, за да притисне поддръжниците на Брекзит в Консервативната партия да подкрепят в крайна сметка нейното споразумение, отбеляза Ройтерс.

Новото гласуване по документа вероятно ще е през следващата седмица.

По-рано тази вечер британските депутати отхвърлиха поправка, призоваваща кабинетът на Тереза Мей да организира втори референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС. Общо 334 депутати гласуваха против поправката, а само 85 я подкрепиха.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин обаче е на мнение, че именно втори референдум ще е решението за заплетената ситуация около Брекзит.

Днешното гласуване в Камарата на общините се състоя близо три години след референдума през юни 2016 г., на който британците гласуваха за напускане на ЕС, и 15 дни преди датата 29 март, на която Великобритания теоретично трябваше да излезе от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови