Революция срещу Мадуро във Венецуела, САЩ признаха лидера на опозицията за нов президент

OFFNews
23 януари 2019 в 21:43 | 6315 |4

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва, а минути след това получи официалното признание на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Гуайдо се обяви за временен държавен глава на Венецуела по време на огромен антиправителствен протест в столицата Каракас и обеща да организира свободни избори.

Оставаме на улицата, докато Венецуела не стане свободна страна, каза Гуайдо и призова въоръжените сили да не се подчиняват на правителството на Николас Мадуро.

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че официално признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Организацията на американските държави, която обединява десетки независими страни от Северна и Южна Америка, също съобщи тази вечер, че признава Хуан Гуайдо за временен президент.

От своя страна президентът социалист Николас Мадуро обяви, че Венецуела прекратява дипломатическите си отношения със САЩ и даде 72 часа на американските дипломати да напуснат страната.

В Каракас десетки хиляди демонстранти излязоха днес на улиците, за да поискат отстраняването на правителството на Мадуро.

Властта във Венецуела е разклатена от огромната инфлация, недостига на основни стоки и миграционната криза, която раздели семейства. Хуан Гуайдо е начело на парламента, в който опозицията има мнозинство.

Би Би Си съобщава за ожесточени сблъсъци между демонстрантите и националната гвардия в столицата Каракас, разпръскване на сълзотворен газ и подпалени автомобили.

Доктор Га

Рейтинг : -121

24.01 2019 в 13:27 4
+ 0
- 0
Само дето Венецуела беше влезнала в киреча още преди санкциите. Да не говорим, че тези санкции засягат само венецуелски официални лица и то само в отношенията им със САЩ. А последните санкции забраняват на американски частни лица и обществени институции да купуват венецуелски дългови облигации. Е, ако ТОВА може да разклати икономиката на една страна, значи тая икономика е била на командно дишане от МНОГО отдавна. Та наистина цялата работа на Мадурко е "Кой ми сра в гащите!".
Tabadatko

Рейтинг : -232

24.01 2019 в 12:49 3
+ 1
- 0
Хисарион. Много преди санкциите бяха протестите, породени от финансова криза, а после дойде и псевдоизбора на нов президент. Санкциите са именно заради това. Заради недемократичните условия, при които се проведоха изборите. Хуманитарната криза е от няколко години. Който знае, наистина знае.

Мен ми е ясно, защо ги плещиш тия. Другите да му мислят.
Hissarion

Рейтинг : 2666

24.01 2019 в 11:46 2
+ 0
- 0
Ами то си има предистория и който следи събитията знае. Санкции от САЩ => международна изолация => икономическа криза => протести => още санкции => вътрешно напрежение + заплахи за интервенция + ежегодни опити за преврат=>.....преврат.
Доктор Га

Рейтинг : -121

24.01 2019 в 09:39 1
+ 0
- 0
Крайно време беше! Венецуелците се оказаха търпелив народ, но и на тях им кипна. Очаквам вой в стил "САЩ искат да свалят от власт законния президент." и че те са изкарали хората по улиците, а не отчайващата мизерия, до коятo тия венсеремоси докараха народа си.