Рязък спад в цените на жилищата във Великобритания: имотният пазар е разтърсен

OFFNews 07 ноември 2022 в 10:42 3837 1

Британският флаг се развява пред сградата на парламента в Лондон.

Снимка БТА/АП

Британският флаг се развява пред сградата на парламента в Лондон.

Цените на жилищата във Великобритания спаднаха през октомври с най-бързия си темп от началото на миналата година. Пазарът е разтърсен от последиците от катастрофалния минибюджет, свалил и правителството на Лиз Тръс - предават медиите на Острова.

Средната цена на жилищата е спаднала с 0.4% - сочат току-що публикуваните данни на строителното дружество Halifax, отбелязва британският вестник The Guardian. Това е най-резкият спад на индекса на Halifax от февруари 2021 г. насам. През септември спадът беше 0,1%.

Това сваля годишния темп на инфлацията на цените на жилищата до 8,3% от 9,8% и означава, че типичният имот в Обединеното кралство сега струва 292 598 паунда. Месец по-рано беше 293 664.

Пазарът се охлади, тъй като потенциалните купувачи видяха, че лихвите по ипотечните кредити нарастват рязко, а кредиторите свалиха хиляди оферти, тъй като цената на заемите се покачи. Средният двугодишен жилищен кредит с фиксирана лихва скочи над 6,5% през октомври, като преди минибюджета беше под 5%.

Средните цени остават близо до рекордно високи стойности, но този период може би вече е към края си - предупреждава Ким Кинеърд, директор в Halifax Mortgages. Той обяснява, че рязкото покачване на разходите в Обединеното кралство след предложения пакет от нефинансирани (и вече свален от дневния ред) данъчни намаления на бившия канцлер и финансов министър Куази Куартенг е довел до "значителен шок".

"Макар че забавянето след пандемията беше очаквано, няма съмнение, че жилищният пазар претърпя значителен шок в резултат на минибюджета, който доведе до внезапно ускоряване на увеличението на лихвите по ипотечните кредити.

Въпреки че е вероятно тези лихви да са достигнали своя връх засега - следвайки отмяната на предварително обявените данъчни мерки - изглежда, че последните събития са насърчили хората със съществуващи ипотечни кредити да преразгледат възможностите си, а някои бъдещи купувачи на жилища - да направят пауза", казва той, цитиран от "Гардиън"

Годишният ръст на цените се е забавил във всички региони на Англия с изключение на Североизточния. Забавя се и в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

Данните на Halifax съвпадат с тези на Nationwide, оповестени миналата седмица. Те също показаха спад в цените на жилищата миналия месец.

Много икономисти прогнозираха, че цените на жилищата може да паднат с около 10% следващата година, тъй като Великобритания изпада в рецесия и домакинствата са силно притиснати от нарастващите сметки и разходите за храна.

Кинеърд прогнозира "много по-бавен период за цените на жилищата", докато наследникът на Куази Куартенг Джеръми Хънт подготвя пакет от големи увеличения на данъците и съкращения на разходите.

"Разбираемо е, че наблюдаваме предпазливостта на потребителите да нараства, тъй като данните на индустрията показват, че одобрените ипотечни кредити и търсенето на заеми намалява. Поскъпващата цена на живота, съчетана с вече ограничения достъп на ипотечни кредити, да продължат да оказват влияние върху нивата на активността."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови