Ричард Брансън залага остров, за да спаси авиокомпанията си

OFFNews 21 април 2020 в 19:45 5541 1

Снимка wikimedia.org

Ричърд Брансън

Британският милиардер Ричард Брансън предлага като залог своя остров Некер в Карибско море, за да спаси своите авиокомпании Virgin Atlantic и Virgin Australia.

Двата авиопревозвача са заплашени от фалит заради срива на пътници и Брансън иска финансова помощ от британското и от австралийското правителства, за да ги спаси.

В отворено писмо до служителите Брансън пише че оцеляването на Virgin Atlantic и Virgin Australia е необходимо, за да се поддържа ефективна конкуренция на British Airways и Qantas. „Ако Virgin Atlantic изчезне, Quantas ще получи пълен монопол над австралийското небе“, твърди Брансън.

Брансън наля $250 млн. в компаниите от групата Virgin, но в писмото си той обяснява, че е готов и да заложи своя остров Некер, за да набере колкото може повече пари, за да спаси колкото е възможно повече работни места.

Много авиокомпании по света получиха правителствена подкрепа. Без нея конкуренцията ще бъде нарушена и ще бъдат загубени както стотици хиляди работни места, наред с критична свързаност и огромна икономическа стойност, казва той.

Забраните за пътуване и националните карантини доведоха глобалната авиация буквално пред спиране, карайки авиокомпаниите да приземят самолетите и да пуснат служителите в неплатен отпуск.

Докато американските авиокомпании ще получат десетки милиарди долари в подкрепа като част от плана за стимули за $22 трлн., правителствата в Европа не са приели спасителни планове за своите превозвачи. Вместо това отделните авиокомпании получават държавна подкрепа за заплати и кредити.

Нискотарифният авиопревозвач EasyJet обяви, че е получила кредит от £600 млн. чрез програмата на британското правителството за финансиране на засегнатите от кризата компании. British Airways и Virgin Atlantic са подали молби до държавата, за да финансира 80% от заплатите на общо 38 000 служители.

Според публикация във в. „Файненшъл таймс“ британското правителство е върнало молбата на Virgin Atlantic за кредит от £500 млн., защото не е харесало предложението ѝ.

Брансън е критикуван, че търси помощ от Лондон, а в същото време не плаща данъци във Великобритания, понеже се води жител на остров Некер, част от офшорната зона Британски Вирджински острови, който е купил на 29-годишна възраст.

В писмото си той засяга въпроса, като пише, че със съпругата си Джоан „не сме напуснали Великобритания по данъчни причини, а заради любовта си към прекрасните Британски вирджински острови и специално към остров Некер“. Компаниите от групата Virgin си плащат данъците във Великобритания, добавя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови