Роднина на Сергей Скрипал твърди, че той и дъщеря му са живи и здрави

OFFNews | 18 май 2019 в 16:59 | 3212 |0
Сергей Скрипал
Сергей Скрипал

Бившият сътрудник на Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени в британския град Солсбъри, са живи и здрави, но не поддържат контакти с роднините си, е съобщила на агенция Интерфакс племенницата на разузнавача Виктория Скрипал.

„Доколкото ми е известно, той е жив и здрав, всичко при него е наред. И Юлия също. Но нямам конкретна информация за местонахождението им“, казва тя. Виктория отбелязва, че знае за здравословното състояние на роднините си „от трето лице“, тъй като от юли 2018 г. не е разговаряла със сестра си. Сергей Скрипал не контактувал с майка си, която живее в Ярославл с Виктория, дъщеря му също не се обаждала на баба си.

Племенницата предполага, че Юлия Скрипал няма намерение да се завърне от Великобритания в Москва. „Жилището й се продава, с това се занимава приятелката на Юлия. Но аз не общувам с нея“, посочва тя.

Бившият полковник от разузнаването Скрипал през 2006 г. бе признат за виновен в държавна измяна и излежа в затвор в Русия присъда по обвинение в шпионаж в полза на Великобритания, а през 2010 г. бе помилван от президента, тогава Русия и САЩ си размениха разузнавачи, припомня агенцията. Великобритания предостави на Скрипал убежище и гражданство.

На 4 март 2018 г. той и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в Солсбъри. Британските следователи стигнаха до извода, че двамата са пострадали от нервно-паралитичното отровно вещество „Новичок“ /А-234/. Заключенията на британците бяха потвърдени от комисия на Организацията за забрана на химическите оръжия. Отговорността за покушението, според британските власти, е на Русия. Москва отхвърля тези обвинения.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !