Румъния разследва еврокомисари за фалшифициране на мониторинговия ѝ доклад

OFFNews 21 февруари 2019 в 20:34 4510 1

Франс Тимерманс

Румъния разследва зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова за фалшифициране на последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за страната, съобщиха румънски медии, цитирани от БНР.

В последния доклад на страната беше дадена лоша оценка за борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и за състоянието на върховенството на закона.

Още тогава управляващата коалиция обяви плановете си да съди ЕК за доклада.

Обвиненията във фалшификация са отправени от сайта „Светът на правосъдието“.

Молбата за разследване е подписано от прокурор Адина Флоря. Тя беше номинирана три пъти от правосъдния министър Тудорел Тоадер за наследник на Лаура Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията в страната, но назначаването ѝ не беше одобрено от президента Клаус Йоханис. 

„Франс Тимерманс и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще трябва да се явят в Отдела за разследване на престъпленията в правосъдието, за да се разпишат. Не само те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова“, заяви изданието „Светът на правосъдието“.

Сигналът срещу тях е подаден на 30 януари. Те са обвинени в сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.

Според изданието при създаването на доклада са изопачени данни и факти и в същото време са пропуснати съществени обстоятелства, които са в пряка връзка с целите на механизма. Освен това са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в Румъния с цел използване на доклада срещу интересите на Румъния, се посочва още в жалбата.

С тези свои действия европейските представители са засегнали националната сигурност на страната, твърди изданието. 

По повод разследването говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че няма да коментира процедури в държави-членки.

„Все пак бихме искали да припомним на румънските власти, че всички официални лица от Комисията, докато изпълняват задълженията си, отговарят пред Съда на ЕС и националните власти нямат юрисдикция в тези случаи. Всички те са защитени от протоколите за имунитет и привилегии, които са прикрепени към европейските договори, а те са подписани от всички страни-членки, в това число и от Румъния. Нека ви припомня, че вчера изразихме дълбока загриженост за върховенството на закона в Румъния като цяло“, посочи Схинас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови