Румъния се затваря заради коронавируса. Армията излиза по улиците

Александра Маркарян 24 март 2020 в 16:49 4814 0

Румънският президент Клаус Йоханис обяви пълното затваряне на страната от сряда, за да се забави разпространението на новия коронавирус. Армията ще бъде по улиците на северната ни съседка, за да осигури изпълнението на заповедта, предава "Гардиън".

"Румънците ще бъдат изправени пред нови ограничения", каза Йоханис в телевизионно обръщение, като обясни това със "сложността на ситуацията".

Румъния вече обяви извънредно положение и въведе вечерен час, но Йоханис обяви, че, считано от сряда, предишните "препоръки" към гражданите да си стоят у дома "ще се превърнат в задължение, основано на принципа: "Оставаме у дома".

AFP съобщава, че оттук нататък на румънците ще бъде позволено да напускат домовете си, за да отидат на работа или за пазар на хранителни продукти и/или лекарства.

На хората над 65-годишна възраст - една от групите с по-сериозен риск от усложнения вследствие на вируса - е напълно забранено да излизат.

Полиция и жандармерия вече патрулират по улиците, а след новите разпореждания към тях ще бъде присъединена и армията.

В Румъния има 762 потвърдени случаи на Covid-19 към вторник. Предния ден те бяха с около 200 по-малко. 8 са смъртните случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови