Румъния забрани на Кьовеши да напуска страната

OFFNews 29 март 2019 в 10:54 5470 5

Снимка Лаура Кьовеши

Водещият кандидат за европейски главен прокурор - бившият председател на румънската антикорупционна прокуратура (DNA) Лаура Кьовеши - е получила забрана да напуска страната заради течащо разследване, съобщават европейски медии. Освен това ѝ е забранено да разговаря с медиите.

Тя е поставена под "юридически контрол" от спецагенцията, която разследва съдии и прокурори, пише Euractiv.

В четвъртък Кьовеши е била разпитанвана от прокурори в продължание на почти седем часа. Тя отрича всички обвинения и твърди, че разследването има за цел единствено да предотврати заставането ѝ начело на новосформиращата се европейска прокуратура. Според АФП Кьовеши е получила обвинение в подкуп, но засега няма потвърждение от официална румънска институция. След края на разпита обвиняемата е съобщила на журналистите, че е получила забрана да говори пред тях за разследването.

Румънката бе фаворитът на европейските депутати и на предварителната комисия, избираща кандидатите в конкурса. В Европейския съвет обаче няма единодушие по въпроса кой да заеме поста.

Тя каза само, че това е сплашване за хората в съдебната система и че някой очевидно много се страхува тя да заеме поста европейски главен прокурор.

Президентът на Румъния Клаус Йоанис, против волята на управляващите, свика референдум в подкрепа на съдебната система в едно с европейските избори. "Правосъдието е въпрос от национален интерес и гражданите имат суверенно право да решат дали да оставят корупцията да стане държавна политика или не", заяви държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

29.03 2019 в 14:12

Има нещо налудничаво в погледа ѝ.

16193

4

SC

29.03 2019 в 13:20

Голямо шубе, голямо...

20696

3

Новак

29.03 2019 в 12:54

Дали е случайно, че нашите апартаментни драми и румънските прокурорни истории вървят заедно? Мисля си, че 12 години след влизането ни в ЕС става много ясно, че това решение е било прибързано и че и ние и румънците не сме били готови. Още по-лошото е, че и след 12 години не сме мръднали, а даже май вървим назад. Иначе няма как да има такава търпимост към корупцията - както тук така и в Румъния. Тук имаме откровени престъпници, които сега са изкарани едва ли не герои, а обществото мълчи и все още подкрепя една корумпирана банда.
То и в най-зловещата банда все се намира някой по-свестен нещо да отреагира докато герберите са оплетени като свински черва в някакви завери, схеми и зависимости - кой с апартаменти, кой със суджуци, кой с тротоарни плочки, кой с джипове.

17156

2

aviatora

29.03 2019 в 12:45

Искат да я убият и ще го направят! Типично като нашите управлващи престъпници!!!

6145

1

kokoten

29.03 2019 в 11:59

....Боже,Боже....