Румънски съд отмени мерките за неотклонение на Лаура Кьовеши, вече може да напуска страната

OFFNews 03 април 2019 в 20:55 4138 2

Лаура Кьовеши

Върховният касационен съд е приел обжалването на бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши и е отменил всички мерки за неотклонение, които ѝ бяха наложени в рамките на дело, образувано срещу нея от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система, съобщава Аджерпре, цитирана от БТА.

"Прие се контестацията, която формулирах, и се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол", заяви Кьовеши пред журналисти след съдебното заседание.

Тя посочи, че са отменени всички наложени й мерки в рамките на съдебния контрол и вече може да напуска страната.

Освен това Кьовеши имаше и забрана да говори пред медиите за делото, по което е разследвана. Също така й беше забранено да упражнява дейност като прокурор в рамките на Главната прокуратура.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Същевременно съдийската секция в рамките на Висшия съвет на магистратурата заяви днес, че има натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглежда обжалването на Лаура Кодруца Кьовеши срещу наложения й съдебен контрол.

В писмо, публикувано на сайта на Висшия съвет на магистратурата, се посочва, че "съгласно компетенциите, определени от договорите на ЕС, независимостта на правосъдието се гарантира съгласно конституционните механизми на страните членки, а в посочения случай се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния".

В текста се отбелязва, че изявленията и действията на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстат и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху националния съдия, натоварен да реши случая - "намеса, водеща до подкопаване на независимостта на правосъдието".

Кьовеши, която в момента е кандидат за главен прокурор на ЕС, е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване.

Мнението на Кьовеши е, че разследването цели да предотврати заставането ѝ начело на новосформиращата се Европейска прокуратура.

Редица европейски официални представители изразиха подкрепата си към Кьовеши и призоваха тя да бъде оставена свободно да участва в избора на европейски главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

2

AnderXale

04.04 2019 в 00:39

Със свои изявления можели да окажат влияние... Как така? Заплашиха ли някой? Пистолет на челото ли му опряха? Или може би и на тях свободата на словото им пречи? Къде са сега американците да наложат санкции и да сменят режима? Опа, забравих, че те там вече имат бази и са станционирали оръжия срещу враговете на демокрацията.

4005

1

МАНГО

03.04 2019 в 21:42

Значи маймуните от ЕС могат да окажат влияние на румънски съдия?
А защо НЕ ОКАЖАТ такова и върху български съдии?
Примерно по делото КТБ! След това няма да има нужда да правят нищо - свинските черва така ще се разплетат и завонят, че жална им майка на съдиите - ще имат мнооого работа за години напред.