Румънският премиер поиска оставките на външния и вътрешния министър

OFFNews
16 юли 2019 в 11:22 | 1805 |0

Румънският министър-председател Виорика Дънчила обяви, че ще уволни министърта на вътрешните работи Кармен Дан и външния министър Теодор Мелешкану, защото нямат одобрението на обществото, предаде БТА.

Дънчила, която е от управляващата Социалдемократическа партия, не посочи конкретна причина за освобождаването на министрите, но не отправи и обвинения към тях.

След разговор с Дънчила Кармен Дан е подала оставка вчера.

Рамона Мънеску от коалиционния партньор на СДП - Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), ще бъде назначена за външен министър, а сенаторът от СДП Николае Мога ще поеме вътрешното министерство.

ДПА цитира румънски медии, според които министрите на външните и на вътрешните работи са организирали европейските избори на 26 май, които са протекли хаотично на някои места. В редица румънски посолства е имало напрежение, докато служителите са се опитвали да се справят с наплива на голям брой желаещи да гласуват на европейските избори.

Дан бе критикувана, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствени протести през август.

Дънчила се опитва да подобри имиджа на партията си преди президентските избори на 10 ноември, казват румънски политически анализатори, цитирани от ДПА. Партийният лидер Ливиу Драгня бе осъден за корупция през май и е в затвора за 3 години и половина.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !