Русия депортирала японски журналист заради опит за шпионаж

OFFNews 27 януари 2020 в 18:51 2134 0

Снимка ТАСС

Гражданин на Япония, който е пристигнал в Русия с журналистическа виза, е задържан във Владивосток при опит да получи секретни материали за руския военен потенциал.

Руските информационни агенции цитират прессъобщение от външното министерство от днес, в което се уточнява, че инцидентът е от 25 декември миналата година.

На японеца е било връчено официално предупреждение за недопустимостта на действията му, „създаващи условия за извършване на престъпление по чл.276 от НК /шпионаж/“. Определени му били 72 часа, в рамките на които той да напусне страната. На следващия ден след ареста той вече е отпътувал към родината си.

Руското Външно е привикало съветника на японския посланик в Москва, връчена му е протестна нота във връзка със задържането на журналиста-шпионин.

Припомняме, че на 25 януари в Япония беше задържан бившият служител от телекомуникационната компания Softbank по подозрение, че е предал секретни данни. Разследващите полицаи предположили, че той ги е продал на служител в търговското представителство на Русия в Япония.

Посолството на Русия подчерта, че това противоречи на съгласуваната от Москва и Токио линия за създаване на позитивна атмосфера в двустранното сътрудничество и определи претенциите на Япония като спекулации по „модната на Запад изтъркана тема за шпиономанията“.

А от Softbank посочиха, че въпросните данни са били с ниско ниво на конфиденциалност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови