Русия готова да включи гръцки компании в проектите за доставка на газ в Европа

OFFNews 07 декември 2018 в 20:01 1718 0

Снимка РИА Новости

Русия е готова да разгледа възможността за включване на гръцки компании в проектите за доставки на руски газ в Европа по южния маршрут. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Готови сме да разгледаме възможностите за включване на гръцки компании към големи инфраструктурни проекти за доставки на руски газ в Европа по южния маршрут, каза Путин.

Той подчерта, че енергетиката е много важна сфера от сътрудничеството на страните. Руският лидер напомни, че години наред Русия доставя в Гърция енергийни ресурси, осигурявайки над половината от потребностите на страната от газ и 10 процента от потребностите от петрол.

Путин посочи, че руските иновативни компании имат за цел да излязат на гръцкия пазар с широк асортимент продукция и услуги.

По думите му с възстановяването на гръцката икономика руските инвестиции ще се увеличават. 

Той пожела на гръцкото правителство колкото е възможно по-скоро да преодолее всички трудности, които все още остават за икономиката на страната.

Путин изрази надежда, че Москва и Атина са преодолели проблемите в отношенията, предизвикани от експулсирането на двама руски дипломати от Гърция.

Надявам се, че тази страница наистина е обърната, но трябва да кажа, че това и не ни пречеше особено, каза Ципрас.

По време на разговорите на Путин и Ципрас бе отделено внимание на сътрудничеството в сферите на културата и туризма между двете страни.

Путин и Ципрас обсъдиха и по-нататъшното развитие на отношенията между ЕС и Русия, както и въпроси, свързани с разрешаването на кипърския въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови