Русия и Украйна с взаимни обвинения след убийството на опозиционния журналист Аркадий Бабченко

OFFNews 30 май 2018 в 14:54 2944 0

Снимка ЕПА

Москва обяви, че осъжда убийството на опозиционния на Кремъл руски журналист Аркадий Бабченко, извършено в Киев, но получи директно обвинение от украинския министър-председател Володимир Гройсман, че стои зад покушението.

41-годишният журналист бе прострелян няколко пъти в гърба пред дома му в Киев на 29 май. Съпругата му го открила в кръв във входа на блока, в който живеят. Бабченко почина в линейка на път за болницата.

Украинският депутат Антон Херашченко каза, че журналистът излязъл, за да купи хляб, а убиецът го причаквал.

Полицейският началник Андрей Кришченко коментира пред местни медии, че се работи по версия за покушение заради работата на журналиста.

Той беше военен кореспондент на всекидневника "Московски комсомолец", пишеше и за опозиционния вестник "Новая газета". Журналистът беше известен критик на властта в Москва. През 2012 г. руската прокуратура го разследваше заради негова публикация в социалните мрежи за демонстрация за честни и свободни избори.

През 2017 г. Бабченко напусна Русия. Първоначално живееше в Чехия, после - в Израел, а от август 2017 г. се установи в Киев.

В последната си публикация във Фейсбук, направена часове преди убийството, Бабченко припомня за щастливия начин, по който е избегнал смъртта същия ден преди четири години. Тогава той планира да лети с украински войници на хеликоптер до конфликтната зона в Донбас, Източна Украйна. Не му е позволено да се качи на борда, защото се оказва, че няма достатъчно място. Хеликоптерът е свален от проруски бунтовници. Умират 14 души.

В публикацията си журналистът пише, че е бил късметлия и че денят за него е като втори рожден ден.

"Това е последната публикация на Аркадий Бабченко. Преди 10 часа той писа за втория си рожден ден. И те го убиха. Убеден съм, че руската тоталитарна машина не му е простила за неговите честност и принципна позиция. Той беше истински приятел на Украйна, който говореше истината за руската агресия.

Убийците трябва да бъдат наказани", коментира министър-председателят на Украйна във Фейсбук.

В същото време, руските власти призоваха за разследване, като подчертаха, че "кървавите престъпления" са станали обичайни за "режима в Киев", пише AFP.

Руското Външно министерство пише в изявление: "Настояваме украинските власти да положат всички усилия и да започнат незабавно разследване. Кървавите престъпления и пълната безнаказаност станаха рутинни за режима в Киев". От министерството изказват съболезнованията си на семейството и приятелите на Бабченко.

Отношенията между Русия и Украйна остават напрегнати след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови