Русия има повече ракети със среден обсег, отколкото се смяташе

OFFNews 10 февруари 2019 в 08:42 3023 0

Русия разполага с повече крилати ракети със среден обсег "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО), отколкото се смяташе, съобщи вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", цитиран от ДПА и БТА.

Изданието се позовава на анонимен източник от западно разузнаване.

Според НАТО ракетата нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 година. Както САЩ, така и Русия заявиха миналата седмица, че се изтеглят от споразумението, а Вашингтон отдавна обвинява Москва, че го нарушава.

По данни на "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" освен в тренировъчния батальон за изпитания на ракети в Капустин яр и в град Камишлов, ракети и батальони са били разположени и в северноосетинския град Моздок, както и в град Шуя, в близост до Москва.

Всеки от четирите батальона разполага с четири подвижни устройства за изстрелване на ракети. Във всяко от тях има по четири ракети, съобщава вестникът.

Русия разполага с 64 ракети със среден радиус на действие, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Ракетата има обсег до 2350 км, или около 2000 км с конвенционална 500-килограмова бойна глава, съобщава германското издание. При сегашното разположение на ракетите в обсега им се намират Източна и Северна Европа. С придвижване те могат да достигнат цяла Европа, освен Португалия.

Според Русия ракетата има обхват само 480 км. Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег забранява ракети с обсег между 500 и 5500 км.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови