Русия иска да забрани Wikipedia

Юлиуш Висожински 22 януари 2015 в 12:35 7466 11

Заместник-шефът на Федералната служба по надзора в сферата на образованието и науката предложи да бъде забранена в Русия световната енциклопедия Wikipedia.

Аз бих забранил Wikipedia, тъй като количеството грешки в нея e огромно. Директно бих наложил цензура на Wikipedia, заяви Александър Бисеров.

Заместник-шефът на Федералната служба по надзора в сферата на образованието най-вече бил възмутен от "разпространената сред студентите практика" да преписват по време на изпит, като през мобилния си телефон търсят отговорите във Wikipedia.

Ако студентите разчитат на Wikipedia по време на изпит, да си получат съответната оценка, закани се Бисеров.

Федералната служба по надзора в сферата на образованието и науката, накратко Рособрнадзор, е подчинена на руското министерство на образованието и изключително влиятелен контролен орган в изпълнителната власт на Руската федерация.

Миналата година Президентската библиотека и Руската национална библиотека съобщиха, че реализират съвместен проект за алтернативна Wikipedia. Главната цел на алтернативната онлайн енциклопедия бе предоставянето на "по-детайлна и надеждна" информация за Русия. Така и не стана ясно обаче кога информационният ресурс от над 50 000 книги от двете библиотеки ще бъде удобен за потребителите, както е във Wikipedia. Неясно е и как тромавата процедура по получаване на достъп до книги, наследена от съветско време в библиотеките, ще бъде преодоляна онлайн и дали потребителите ще могат да получат бързо точната информация, която им е необходима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!