Русия иска единни критерии за смъртността от COVID-19

OFFNews 29 юни 2020 в 15:10 1798 0

Експерти от различни страни трябва да се договорят за критериите на статистиката за смъртността при заразените с коронавируса, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

В интервю за телевизия RT Лавров отбеляза, че макар общият брой на заразените в Русия да възлиза на стотици хиляди, смъртността там е по-ниска в сравнение с редица други държави.

"По този въпрос специалистите трябва да разговарят един с друг, защото е важно статистиката да се уеднакви", посочи той и отчете, че "сега тя е различна при всички: някъде е съвсем либерална (вписват в тази категория всички смъртни случаи), а другаде ги разделят по причини". Тук не мога да бъда експерт," призна руският външен министър.

Лавров каза, че европейските страни засега не разглеждат възможността да отворят границите си за руски граждани, изхождайки от броя на регистрираните случаи на заразени с коронавируса в Русия, нареждайки я на трето място по този показател след САЩ и Бразилия.

Понастоящем Русия преценява условията за подновяване на комуникацията с другите страни, отбеляза той. "Ние като министерство на външните работи ще предоставяме информация за епидемиологичната ситуация в чуждите държави. Тази информация ще се препраща в руските структури, които професионално ще оценяват доколко е опасно или безопасно", обясни Лавров.

Заради положението с коронавируса на 27 март Русия напълно прекрати редовните и чартърните международни полети, като превозвачите могат да изпълняват само курсове за връщане на пътници в родината им, припомня ТАСС.

Руските власти съобщиха днес за 6719 случая на новозаразени с коронавируса през последните 24 часа. Това е най-малкият ръст за едно денонощие от 29 април.

Общият регистриран брой на заразените с коронавируса в Русия достигна 641 156. 93 души са починали в страната от COVID-19 през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в Русия от новия коронавирус вече е 9166.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови