Русия към САЩ: Носете сами отговорност, ако ударите Сирия. Подкрепяте чудовище, отговориха Щатите

OFFNews 11 април 2018 в 08:13 9510 3

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската резолюция, Русия пък наложи вето на американското предложение за Сирия. 

СС на ООН отхвърли и проекторезолюцията, подкрепяща Организацията за забрана на химическите оръжия да разследва твърденията за използване на химически оръжия в сирийския град Дума. Отхвърлената в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция беше изготвена от Швеция и дописана от Русия.

По-рано Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) отхвърли руската проекторезолюция, в която се предлагаше създаване на механизъм за разследване на атаки с химически оръжия в Сирия. Преди това Русия наложи вето на американското предложение за разследване на предполагаемите атаки с химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април, съобщи БНР. 

Руският текст беше конкурентно предложение на американското за създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки. Западните страни обаче го разкритикуваха заради липса на независимост. Американският текст предвиждаше създаването на нов "механизъм за независимо разследване на ООН" за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат.

Преди това Русия наложи вето на предложената от Съединените щати проекторезолюция за Сирия във връзка с предполагаемата химическа атака в град Дума.

"Ние налагаме вето, за да защитим международното право, мирът и сигурността и за да не позволим да въвлечете СС във вашите авантюри. Ако вие все пак сте взели решение да осъществите в Сирия незаконна военна авантюра, а ние все още се надяваме, че ще размислите, то сами ще отговаряте за тези свои действия", заяви постоянният представител на Русия Василий Небензя, както и посочи, че предложената резолюция е замислена така, че да не мине в СС на ООН. По думите му текстът не отговаря на необходимостта от справедливо и обективно разследване.

"Историята ще запомни, че Русия избра да защити чудовище вместо невиините животи на сирийските граждани", подчерта постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли, говорейки за сирийския лидер Башар Асад.  

Междувременно, в телефонен разговор, американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия. От своя страна, френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

11.04 2018 в 13:30

Ел, руснаците може да всякакви, но не са абдали.Путин не е Винету-там грешки не стават...

77927

3

El Commandante

11.04 2018 в 13:03

Руснаците са симпатяги но хич не я могат тая игра.
След като месеци наред си тръбял (с пълно право ) че джихадитата трупат хлор и зарин, когато в един момент психопата МакКейн ти организира false flag ти не бързаш да твърдиш че химическа атака е нямало, ами напротив казваш ЕМИ НАЛИ ВИ КАЗАХМЕ и си отвързваш ръцете да съсипеш още повече джихадита.

Следим с интерес...