Русия на Путин ликвидира Московската Хелзинкска група, създадена и оцеляла в СССР на Брежнев

OFFNews 20 декември 2022 в 20:19 3360 1

Снимка

Людмила Алексеева, основател на МХГ

Министерството на правосъдието на Руската федерация е поискало ликвидацията на правозащитната организация „Московска Хелзинкска група“ (МХГ), съобщи РИА Новости с позоваване на Московския градски съд, където е внесено искането от името на руската държава.

„Искът е регистриран, но няма още насрочена дата за разглеждане“, коментираха от съда.

Както е обяснила пред РИА Новости Ева Меркачева, член на Съвета по развитие на гражданското общество и правата на човека при президента на Руската федерация, МХГ е обвинена, че „бидейки регионална организация (московска, б. р.), организира мероприятия в други териториални субекти“. МХК счита, че нищо подобно не е организирала, а росто нейни представители са участвали в някои дела и са идвали в съда в рамките на партньорски отношения.

Московската Хелзинкска група (МХГ, Обществена група за съдействие на изпълнението на Хелзинкските съглашения в СССР, Московска група „Хелзинки“) е обществена правозащитна организация, създадена в годините на дълбок политически и обществен застой и тоталитаризъм в СССР през 1976 година когато на власт е Леонид Брежнев и почти при цялото му управление – властите я закриват през септември 1982 година, едва два месеца преди смъртта на Брежнев.

На 12 май 1976 г. група общественици, ръководени от физика Юрий Орлов, представляващи либералната част на дисидентското движение в СССР, обявяват създаването на Московската хелзинкска група. Учредяването й е обявено на пресконференция в апартамента на Нобеловия лауреат академик Андрей Сахаров в Москва. Учредителният документ е подписан от 11 души: Людмила Алексеева, Михаил Бернщам (емигрирал през септември 1976 г.), Елена Бонер, Александър Гинзбург, Петър Григоренко, Александър Корчак (напуснал MHG през 1977 г.), Малва Ланда, Анатолий Марченко, Юрий Орлов, Виталий Рубин (емигрирал през юни 1976 г.), Анатолий (Натан) Щарански.

МХГ изработва бюлетини за нарушаване на човешките права в СССР и ги изпраща по пощата до канцеларията на Президиума на Върховния съвет на СССР, до московските посолства на страните, участващи в Хелзинкските споразумения, а също и предавани на кореспонденти на чуждестранни медии. През 1976-1982 г. групата е изготвила 195 информационни документа и няколко прегледа на ситуацията с човешките права в СССР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

20.12 2022 в 20:29

Пу превърна Рашка в по-мрачен зандан даже и от СССР. Е, запътили са се устремено и към стандарта на живот на СССР. :D