Русия няма да остави без отговор санкциите на ЕС, наложени заради инцидента в Керченския пролив

Със санкциите си ЕС насърчава политиката на провокация на Киев, заявиха още от руското външно министерство

OFFNews 16 март 2019 в 17:40 4593 0

Русия няма да остави без отговор новите санкции, които Европейският съюз наложи срещу 8 руски военни заради инцидента в Керченския пролив, обявиха от руското външно министерство, цитирани от TASS. 

Вчера Европейският съюз обяви, че разширява списъка на санкциите срещу Русия, свързани със ситуацията около Украйна заради инцидента в Керченския пролив от 25 ноември 2018 г., когато руски граничари с помощта на оръжия задържаха в района на Керченския пролив украинския буксир "Яни Капу" и бронираните артилерийски катери "Бердянск" и "Никопол", плаващи от Одеса към Мариупол. 

Няколко украински моряци бяха ранени. Плавателните съдове бяха конвоирани до Керч, а намиращите се на тях 24 украинци, сред които двама от украинската служба за сигурност, бяха арестувани и обвинени в „незаконно пресичане на границата, извършено от група лица по предварителна уговорка или организирана група, с използване на насилие или със заплаха за използването му".

Според руското външно министерство граничните им офицери са действали съобразно международното право и санкциите само ще окуражат Киев да продължи "политиката си на провокация". От министерството още заявяват, че Русия няма да остави мерките без отговор.

"Претекстът за въвеждането на санкции срещу нашите съграждани е изключително лицемерен и циничен. Проблемът най-вече засяга гранични служители от Федералната служба за сигурност на Руската федерация, които смело изпълниха дълга си да защитят държавните ни граници. Единствената "вина" на нашите гранични офицери е, че с решителните си действия те потушиха провокацията, организирана в Керченския пролив от киевските власти на 25 ноември 2018. Русия няма да остави неприятелските действия на Европейския съюз неадресирани", се казва още в изявлението на министерството.

В списъка със санкции поименно са посочени имената на осмината, сред които това на командващия войските в Южния военен окръг генерал-полковник Александър Дворников и началникът на Граничното управление на ФСС /Федералната служба за сигурност/ в Крим и Севастопол Сергей Станкевич. Под санкциите попадат командирът на катера „Суздалец“ на руските военно-морски сили Сергей Шчербаков, началникът на управлението на ФСС за република Крим и Севастопол Сергей Ромашкин, началникът на пункта на ФСС в Керч Алексей Шатохин, зам.-началникът на бреговата охрана при ФСС в Крим Андрей Шеин, командирът на кораба „Дон“ Алексей Саляев и командирът на „Изумруд“ Андрей Шипицин. 

В изявлението на руското външно министерство още пише, че решението на Европейския съвет показва незачитане на правото на Руската федерация да защитава държавните си граници. "Това е безотговорно решение, което окуражава Киев да продължи политиката си на провокация, която заплашва сигурността на Руската федерация и други държави в региона на Черно море, включително и държави членки на самия Европейски съюз", заявиха от Министерството. 

Пазители на закона

Според руското министерство украинските кораби нарушили морската граница на Руската федерация на място, което било руска територия дори преди "реинтеграцията" на Крим в Русия през март 2014 г.

"Задържането на украинските плавателни съдове и техните екипажи беше извършено от нашите гранични офицери, напълно спазвайки нормите на международното право, конституцията и действащото законодателство на Руската федерация. Украинските служители по-късно публично признаха, че са участвали в организацията на провокативните дейности", казват още от руското министерство. 

Москва още изрази съжалението си, че чрез прилагането на санкции Европейският съюз всъщност се съгласява с киевските власти, които преобърнали ноемврийските събития в Керченския пролив "надолу с главата". "Не можем да не отбележим, че това специфично решение беше взето малко преди президентските избори в Украйна", допълват още от Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови