Русия обвини Тръмп в опит за завземане на планети в космоса

OFFNews 07 април 2020 в 14:10 4477 2

Launch System (SLS). Тежкият космически кораб на НАСА, който трябва да бъде използван за мисия до Марс.

Указът на президента на САЩ Доналд Тръмп за подкрепа на комерсиално усвояване ресурсите на Луната и други небесни тела е опит за експроприация на космическото пространство. Това заяви заместник началникът на руската държавна корпорация “Роскосмос” Сергей Савелев.

В изявлението му се казва, че “агресивните планове за фактическо завземане на териториите на други планети не настройват държавите за плодотворно сътрудничество”. “В историята има много примери, когато една страна решава и започва да завзема територии. Всички помнят какво произлиза от това”, заключи Савелев.

В подписания от Тръмп указ се казва, че “американците трябва да имат право да провеждат комерсиално изследване, добив и използване на ресурсите в космическото пространство в съответствие с применнимото за целта законодателство. САЩ смятат космоса за уникално пространство за човешката дейност, но не и за обществено достояние за това планират да “стимулират създаването на международна подкрепа за добив и използване на космическите ресурси”

САЩ не признават и Споразумение относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела (1979) прието от ООН, според което изследването на земния спътник е общочовешко достояние и се провежда в интересите на всички държави от света.

Заради пандемията от коронавирус NASA реши на 20 март да спре сглобяването на космическите апарати Launch System (SLS) и Orion, които трябва да летят към Луната и Марс. Трамп даде задача на американските астронавти до 2024 година да полетят към Луната на всяка цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

07.04 2020 в 19:59

А с какво вози космонавтите си тая най-напреднала космическа програма?

3800

1

бачкатор

07.04 2020 в 19:27

епа смотаните рашки да завладяват и те ако могат.
ама не могат с техните първобитни ракети.
за добро или зло в момента сащ имат най-напредналата космическа програма.