Русия охлажда отношенията с Естония

OFFNews 23 януари 2023 в 12:28 2063 1

отношения

Снимка ТАСС

Министерство на външните работи на Русия.

Русия няма да има посланик в Естония, Талин също трябва да оттегли първия си дипломат от Москва. Руското външно министерство нарече това отговор на искането да се намали броят на служителите в руското посолство в Естония.

Руското МВнР реши да понижи статута на дипломатическата мисия в Естония до временен шарже д'афер, а естонският посланик също трябва да напусне Русия до 7 февруари, съобщиха от министерството, цитирани от Би Би Си. 

Естонският посланик е бил извикан във външното министерство и му е бил отправен остър протест срещу действията на естонските власти, се казва в изявлението.

В него се използват изрази като "тотална русофобия", "култивиране на враждебност" срещу Русия и т.н. Като пример за недружелюбни стъпки се посочва искането за радикално намаляване броя на служителите на руското посолство в Талин.

На 11 януари Естония поиска от Москва да намали броя на служителите си в дипломатическата мисия - от 1 февруари там ще могат да работят само осем дипломати (в момента 21) и 15 души административен, технически и обслужващ персонал (в момента 23). Естонското външно министерство заяви, че това ще осигури равенство с броя на служителите в естонското посолство в Москва.

"Предвид факта, че персоналът на руското посолство не участва в развитието на естонско-руските отношения в агресивна война, смятаме, че сегашният размер на руското представителство не е оправдан", заяви министърът на външните работи Урмас Рейнсалу.

Той заяви, че от началото на войната между Русия и Украйна Естония е свела до минимум двустранните си отношения с Москва, като е затворила руските консулства в Нарва и Тарту и е изгонила трима руски дипломати по обвинение в подривна дейност.

Руското МВнР определи понижаването на рейтинга на дипломатическите мисии в двете страни като ответна мярка.

Отношенията на Русия и Естония и другите балтийски държави се обтегнаха изключително много след избухването на войната срещу Украйна.

През август естонските власти демонтираха паметника на танка Т-34 в Нарва и десетки други паметници от съветската епоха в други градове. Подобно на други балтийски държави, Естония реши да не допуска руски граждани с шенгенски визи в страната. През октомври парламентът гласува декларация, в която се осъжда анексирането на украинска територия и се обявява, че "руският режим е терористичен, а Руската федерация - държава, спонсорираща тероризма".

Миналата седмица Естония, наред с други западни държави, обяви военна помощ за Украйна. Талин предава всички свои 155-милиметрови гаубици на Украйна, съобщи украинският генерален щаб в понеделник сутринта, като се позова на посланика на Естония в Киев Каймо Кууска.

В руско-естонските отношения имаше скандали още преди нахлуването в Украйна. През юли 2021 г. естонският консул Март Лате е обявен за персона нон грата. Задържан е в Санкт Петербург, "докато е получавал материали със секретен характер от руски гражданин", твърди ФСБ. Естонското външно министерство нарече инцидента инсценировка и провокация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

1

Niko Kolev

27.01 2023 в 18:50

Обаче у нас не щат да закрият посолството, защото четирихилядниците ще останат без бащинска грижа.