Русия планира нови тестове на Циркон - хиперзвуковата крилата ракета

OFFNews 22 ноември 2019 в 17:19 3202 0

Новите тестове на хиперзвуковата крилата противокорабна ракета "Циркон" ще бъдат направени в морския обхват на Северния флот в Русия до края на тази година, съобщи ТАСС. 

"Новата проверка се очаква да се извърши в Бяло море до края на годината, като се подготвя специално място в базата на полигона, от което ще бъде изстреляна най-новата ракета", каза източник от Северозападен федерален окръг.

НПО Инженеринг, която ръководи разработването на "Циркон", отказа да коментар по темата за планираните тестове. 

Ракетата има скорост от около 9 Маха и е с обсег над 1000 км.

В края на 2018 г. източник на комплекса на отбранителната промишленост заяви пред ТАСС, че от началото на тестовете на "Циркон" са извършени над 10 изстрелвания по морски цели на разстояния от няколкостотин километра.  

Предполага се, че корабите и подводниците, които в момента са въоръжени с ракети "Калибър" или "Оникс", ще бъдат заменени с ракети "Циркон". 

Заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко обяви на 8 ноември нови планове за разполагането на "Циркон" на фрегата на "Маршал Шапошников" и многоцелевата ядрена подводница от обект 949А "Иркутск", които са подложени на модернизация. 

Американското аналитично списание National Interest нарича ракетата „Циркон“ сериозно предизвикателство за Военноморските сили на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови