Русия подкрепя новото име на Македония, ако отговаря на интересите на всички, обяви Лавров

OFFNews 13 юни 2018 в 15:37 2614 0

Снимка ТАСС, архив

Русия подкрепя постигнатата договореност за преименуване на Република Македония в Република Северна Македония, ако тя отговаря на интересите на всички страни.

Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас, цитиран от БТА.

"Винаги сме изтъквали, че подкрепяме намиране на решение на този въпрос без външна намеса, без поставяне на каквито и да било изкуствени срокове и условия, и сме казвали, че подкрепяме такова решение, което да отговаря на интересите на Гърция и Македония и което да се опира на широка обществена подкрепа", заяви Лавров и подчерта, че се надява постигнатата договореност да е била именно такава.

Снощи македонският премиер Зоран Заев съобщи, че Скопие и Атина са намерили решение на проблема с името. По думите му новото название на страната - Република Северна Македония - ще се превежда на всички езици.

Малко след обявената договореност за името България също заяви подкрепата си. 

Министерството на външните работи подчерта, че приветства постигнатото споразумение, но настоява Македония и Гърция да гарантират, че промяната няма да доведе до евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови