Русия прие закона за контрол на интернета

OFFNews 02 май 2019 в 11:45 2180 1

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който разширява контрола върху интернет в Русия. 

Става дума за създаването на автономен руски сегмент на интернет, в случай че той бъде изключен от глобалната мрежа. Законът предвижда изграждане на съответната инфраструктура. Функциите по координация на осигуряването на устойчивия интернет в Русия се възлагат на Роскомнадзор.

При възникване на заплаха на устойчивостта, безопасността и цялостната работа на руския интернет Роскомнадзор ще може да осъществява "централизирано управление на мрежата", се казва в текстовете. Правителството ще утвърждава порядъка на това управление и ще определя видовете заплахи и мерките за тяхното отстраняване. Кабинетът ще определя и "случаите на управление на техническите средства против заплахите". Освен това правителството ще "определя условията и случаите, в които операторът на връзката има право да не насочва трафика през техническите средства за противодействие на заплахите". 

Роскомнадзор ще предостави безплатно такива технически средства на операторите. В текстовете се допълва, че ако операторите използват тези технически средства, раздавани от Роскомнадзор, те са освободени от задължението да блокират забранена информация, тъй като ограничението на достъпа ще се контролира от медийния регулатор. 

Въвеждат се и правила за маршрутизация на трафика, в съответствие с които целият обмен на трафика трябва да минава през определени за целта точки, които ще се утвърждават с решение на Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникация след съгласуване с Федералната служба за сигурност. 

На операторите на държавни и общински информационни системи се забранява използването на бази данни и технически средства извън пределите на Русия. 

Законът влиза в сила от 1 ноември.

Авторите му обясниха, че той е изготвен заради "агресивния характер на приетата през септември Стратегия за националната киберсигурност на САЩ", в която се говори за наказания за Русия по обвинението в извършване на хакерски атаки". 

Те са категорични, че с новия закон се въвеждат необходимите защитни мерки за осигуряване на дългосрочна и устойчива работа на интернета в Русия. 

Според критиците на документа обаче той ще доведе до повсеместна цензура. Потребители посочват, че след влизането в сила на закона ще им е трудно да заобикалят наложените ограничения. Според тях може да има и проблеми с качеството на връзката. 

Редица правозащитни организации обявиха, че законът нарушава Европейската конвенция по правата на човека и пакта на ООН за гражданските и политическите права, подписани от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

1

AnderXale

02.05 2019 в 13:14

Преди няколко месеца ЕС също приеха цензуриращ закон за интернет, нарушаващ човешките права и свободи. Има протести в почти всички големи европейски столици, но странно защо медиите не ги забелязаха. Друг факт, правещ ми впечатление е пропускът да се отбележи последната доза фалшиви новини и откровенни лъжи от най - високопоставените американски "дипломати" спрямо Венецуела. Като малък си мечтаех да стана журналист. Днес тази професия ме отвращава. Повечето съвременни журналисти паднаха на нивото на политиците и се превърнаха в откровени съучастници и подстрекатели на престъпните им схеми!