Русия ще отговори, ако САЩ поставят ракети в Европа, обяви Путин

OFFNews 20 февруари 2019 в 16:38 3078 1

Снимка РИА Новости

Русия няма да разположи първа ракети със среден и малък обсег в Европа, но ако САЩ го направят, ще отговори, като ще насочи оръжията си към страните, в които са тези ракети, но и директно към САЩ.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишното си послание към Федералното събрание. 

"Русия няма намерение първа да разполага подобни ракети в Европа. Но ако такива действително бъдат произведени и поставени в Европа, а САЩ имат такива планове, във всеки случай не сме чували обратните заявки, то това рязко ще обостри ситуацията в сферата на международната безопасност, ще създаде за Русия сериозна заплаха, в крайна сметка някои класове от тези ракети могат да достигнат до Москва за до 10-12 минути. Това е много сериозна заплаха за нас. В такъв случай ще бъдем принудени, искам да подчертая, именно принудени да отговорим с огледални и асиметрични действия", подчерта Путин, като допълни, че Русия ще насочи оръжията си не само към страните, където са разположени ракетите, но и към САЩ в случай на заплаха. 

Прекратяването на договора за ракетите с малък и среден обсег

Путин коментира и прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. В началото на февруари САЩ обявиха оттеглянето си, а Русия ги последва. Разтрогването на договора доведе до опасения, че ще започне нова надпревара във въоръжаването. 

В днешната си реч Путин заяви, че договорът е остарял. 

"Много страни развиваха и продължават да развиват дадено въоръжение, а Русия и САЩ - не. Ние сами ограничихме себе си", коментира той. 

По думите му обаче САЩ са използвали измислени обвинения по адрес на Русия, за да излязат от договора. "Американските партньори трябваше така да си кажат, да си кажат честно, а не да използват измислени обвинения по адрес на Русия за едностранното си излизане от споразумение", каза той. 

Путин подчерта, че САЩ са нарушили споразумението. 

Америка разположи установки "Иджис ешор" в Европа, а те могат да пускат крилати ракети "Томахоук", което противоречи на договора, заяви президентът. 

Нова хиперзвукова ракета

Путин представи пред Събранието и новата ракета "Циркон". Това е хиперзукова ракета, която ще бъде разположена на кораби и подводници. Нейната скорост ще е 9 маха, обясни руският президент. 

Той допълни, че вече е започнало серийното производство на комплекс "Авангард" и на ракета "Сармат".

"Разработката на "Авангард" е също толкова важна, като пускането на първия спътник в космоса", коментира президентът.

Най-новото оръжие "Пересвет" и "Кинжал" вече показа своята ефективност. Успешни са и изпитанията на "Буревестник" и "Посейдон". Още през пролетта ще бъде пусната във водата първата подводница носител "Посейдон", подчерта Путин.

Всички лазерни комплекси "Пересвет", които се намират в опитна експлоатация за войската, ще застъпят бойно дежурство през декември тази година, допълни той.

Отношенията на Русия с останалите

Владимир Путин каза още, че се надява Европейският съюз да направи реални стъпки за възстановяване на нормални политически и икономически отношения с Русия. 

Той допълни, че страната отделя повече време за разкриване на потенциала на отношенията с Индия и Китай. 

Като други предизвикателства във външната политика той изреди нуждата от по-добра координация с Беларус и диалог с Япония за сключването на мирен договор.

"Русия не може да е държава, ако не е суверенна. Някои страни могат, Русия - не. Това е аксиома", заяви още Путин. 

В речта си Путин засегна още редица теми като бизнес, социална политика, образование, култура и туризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

1

Johann

21.02 2019 в 07:22

Как пък един път не показахте и не направихте нещо в полза на хората,на цивилизацията. Все неща за убиване и разрушение. Тъпи копелета сте и това си е, такъв ви е манталитета. ако може нещо да се открадне,да се разруши да се похвалите колко много хора можете да убиете.