Русия спира взаимодействието със САЩ в Сирия заради свален самолет

OFFNews 19 юни 2017 в 14:49 9348 7

Русия спира взаимодействието със САЩ в Сирия заради свален самолет

Русия прекратява взаимодействието със Съединените щати по меморандума за избягване на инциденти в Сирия след свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от оглавяваната от САЩ коалиция вчера, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Решението влиза в сила от понеделник, обяви руското министерство на отбраната. То призова американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи неговите резултати, както и мерките, които ще предприеме.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета (на тази страна)".

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.

Свалянето на сирийския правителствен самолет от САЩ е стъпка към опасна ескалация и Москва предупреждава Вашингтон да не използва сила срещу сирийските правителствени войски. Това заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Пред журналисти руският дипломат каза, че американският удар е "продължение на американската линия на пренебрегване на нормите на международното право" и че "това не само е акт на агресия, но и подпомагане на терористите, срещу които САЩ твърдят, че се борят".

Рябков заяви също, че новите санкции, които Вашингтон смята да наложи на Русия, ще принудят Москва да вземе ответни мерки. Той съобщи, че на среща в Санкт Петербург на 23 юни със заместник държавния секретар на САЩ Томас Шанън ще обсъдят проблеми на двустранните отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

6

1Sion1

19.06 2017 в 22:18

Щатите били действали в защита.Само дето инцидента е станал на сирийска територия и е свален самолет на армията на официалното, признато от ООН правителство.Освен супер цинично , това е и нарушение на всички международни правни норми и САЩ е в ролята на агресор.Чудно защо няма реакция от прогресивната демократическа общност като примерно налагане на санкции от ЕС, подобни на тези , наложени на Русия.

42249

5

Denis Rizanov

19.06 2017 в 17:51

Сирийски ВОЕНЕН самолет лети над Сирия в поддръжка на пехотата на Армията на Сирия.
Армията на Сирия воюва с ИДИЛ.
САЩ свялат сирийския военен самолет.
КОГО ПОДКРЕПЯТ ФАЩ?


Въпросът няма нужда от отговор. шорошошвестерите да не се потят напразно.

42249

1

Denis Rizanov

19.06 2017 в 15:07

Ало, шорошорастите, три, две, едно...
СТАРТ!