Русия вдига възрастта за казармата от 18 на 21 години, а числеността на армията до 1.5 милиона

Путин обеща на заседание на колегиума на военното министерство задачите на т. н. специална военна операция да бъдат изпълнени

OFFNews 21 декември 2022 в 19:09 3917 3

Владимир Путин

Снимка Кремъл

Владимир Путин

„За да се гарантира решаването на задачите по осигуряване на военната сигурност на Руската федерация, е необходимо да се увеличи числеността на въоръжените сили до 1,5 милиона военнослужещи включително 695 000 военнослужещи по договор“. Това заяви в доклад пред разширеното заседание на колегиума на Министерството на отбраната на Руската федерация в сряда военният министър Сергей Шойгу. РИА Новости посочва, че заседанията на колегиума са традиционни в края на всяка година.

Сега военнослужещите в руската армия са 900 хиляди души, ако броят им бъде увеличен до 1.5 млн. въоръжените сили на Руската федерация ще изпреварят армиите на Северна Корея (1.28 млн), на САЩ (1.39 млн.) и на Индия (1.46 млн.)

В доклада си Шойгу призова за постепенно увеличаване на наборната възраст: като войниците влизат в казармата вече не на 18, а на 21 години и могат да бъдат призовавани вместо до 27 години, както е досега, до навършването на 30 годишна възраст. Наборните войници ще имат възможност да сключат договор за кадрова военна служба още в първия ден от влизането им в казармата, предвиждат готвените промени.

В отговор на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО Русия смята да преструктурира военните си сили като създаде две междувидови стратегически териториални обединения: Московски и Ленинградски военни окръзи. Висшето ръководство на руската армия счита, че е необходимо да се подобри структурата на отделните части: всяка общовойскова армия трябва да има смесена авиационна дивизия и бригада армейска авиация с 80-100 бойни хеликоптера; необходимо е допълнително да се създадат три дирекции на авиационни дивизии, осем бомбардировъчни авиационни полка, един изтребителен авиационен полк, шест армейски авиационни бригади; в крайбрежните войски на ВМС, на базата на съществуващите бригади, да се формират пет дивизии на морската пехота; в стратегически направления - пет артилерийски дивизиона на военни окръзи, както и артилерийски бригади с висока мощност; създаване на три мотострелкови дивизии, включително като част от комбинирани оръжейни формирования в анексираните територии на Украйна - Херсонска и Запорожка област, както и армейски корпус в Карелия; — добавяне на две десантно-щурмови дивизии на ВДВ.

Структурните промени, вероятно, са продиктувани от слабостите на руската армия, които се проявиха по време на войната в Украйна. Шойгу е говорил и за тиловото обезпечаване на войската. Казал е пред военните, че тилът ще бъде подобрен. През следващата година трябва да се появят три ремонтни завода, като ще бъдат подсилени съответните звена на военно ниво. Целта е да се коригират грешките. Според министъра през 2008-2012 г. военният ремонт е бил практически унищожен поради преминаването му към аутсорсинг.

По време на съвещанието са отчетени и новите въоръжения, застъпили на служба в армията. Една от основните новости е атомният подводен крайцер „Генералисимус Суворов“ с балистични ракети „Булава“. В сряда руските агенции съобщават, че след успешни изпитания е започнало и разполагането на тежките ракети „Сармат“, а ядрената триада е попълнена с бомбардировача Ту-160М. Като цяло това е довело, според Шойгу, до повишаване на бойните възможности на руската армия с 13 процента. През януари на служба трябва да застъпи фрегатата „Адмирал Горшков“ с хиперзвукови ракетни системи с морско базиране „Циркон“.

По протокол на заседанията на колегиума на военното министерство първи говори военният министър. Руският президент Владимир Путин подкрепи след това инициативата на министерството на отбраната за увеличение на числеността на армията и вдигане на наборната възраст.

Путин е обещал властта да не повтаря грешките от миналото и „да не се занимава с милитаризация на страната и икономиката“.

„Задачите на специалната военна операция, безусловно, ще бъдат изпълнени, а на цялата територия на Русия, включително и на нейните нови региони, ще бъде осигурена безопасност“, заявил пред съвещанието Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Кремълският автократ обаче е посочил и установените в хода на войната в украйна пропуски. „Бойните действия разкриха проблеми, които се нуждаят от "специална работа", включително въпросите на комуникациите и автоматизираното командване и контрола на войските, както и контрабатарейната борба“.

Президентът е припомнил и проблемите, които е разкрила частичната мобилизация и необходимостта от модернизиране на системата на военните комисариати. Държавният глава възложил на Министерството на отбраната "да обръща внимание на всички граждански инициативи", както и "коректно и своевременно да реагира" на критиките.

Руският президент е повторил и известни вече пропагандни постановки за западния свят и е нарекъл страните от Запада „стратегически противници“ на Русия, които от векове се стремят да я отслабят и разпаднат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

3

Valioka

21.12 2022 в 21:51

Абе, русняците от една проста "спецялна военна операция" преживяха грандиозни промени - вдигнаха военната си служба и удвоиха армията си... А какво би станало ако попадне в ситуация на истинска война?... Смешковци лъжливи... Само определението "СВО" би трябвало да накара троловете да се замислят, ако имат с какво де...

345

2

Джендо Джедев

21.12 2022 в 20:12

Пффффхахахахахахахаха! Абе, тия на каква ТОЧНО дрога са всичките? Толкова ли няма да се намери някой тавряз там и да им каже, че са на няколко милиарда парсека от действителността? Естествено, еленовъдът-пожарникар се натяга на Батюшката си и разтяга розови локуми, ама Батюшката му и той явно е на твърда дрога, та не прави връзка между медените лафове на чукчата и това, което става в Украйна. Ба си цирка! :D

2073

1

Johnny B Goode

21.12 2022 в 19:31

Тия пак са си размахвали безаналогови анимацийки.

"Това е довело, според Шойгу, до повишаване на бойните възможности на руската армия с 13 процента"

На мен като на математик, уравнението за новите бойнит възможности на руската армия ми изглежда така :
Х = 0 + (0 * 13 / 100)

Оставям на руските тролчета да го сметнат.