Русия забранява Уикипедия

OFFNews
24 август 2015 в 21:54 | 10792 |14

Руският медиен регулатор Роскомнадзор изпрати нареждане до всички интернет доставчици в страната да блокират страница в Уикипедия, която е посветена на наркотичното вещество Чарас.

Това обаче ще доведе до блокирането на цялата Уикипедия в Русия, съобщава московската телевизия НТВ.

"Уикипедия използва специален протокол, който не позволява блокирането на отделни страници, без да бъде блокиран достъпът до целия ресурс", обяснява директорът на руския клон на Уикипедия Владимир Медейко.

Медейко смята да обжалва решението на Роскомнадзор. 

На страницата на руската Уикипедия вече има подробно описание какво да правят потребителите ѝ, за да могат да четат енциклопедията въпреки забраната. 

В момента в Уикипедия има 1 248 029 статии на руски език.

Припомняме, че в края на миналата година Русия обяви, че планира да създаде своя собствена Уикипедия, за да гарантира, че нейните граждани ще имат достъп до “по-детайлна и надеждна” информация.

Препоръчани материали
Kojlo 26.08 2015 в 11:47 14
+ 2
- 0
Впечатлен съм колко много защитници на статия, в която се описва начина на приготвяне на наркотично вещество има. Поне в това отношение имаме шанс да стигнем Холандия. Очаквам и критики за блокирането на педофилски сайтове в Русия.
miro 25.08 2015 в 19:11 13
+ 6
- 0
За щастие повечето руснаци са достатъчно грамотни да заобиколят забраната - а тези които не са, те вероятно и не се нуждаят от уикипедия :D За щастие, в съвременния свят дори в Китай не можеш 'да блокираш достъпа'. Да си въобразиш че можеш и да се опитваш означава че си безкрайно тъп. Като Китай например лол
Draco 25.08 2015 в 15:09 12
+ 2
- 3
Решение суда в отношении «Википедии» исполнено

25 августа 2015 года

Решение Черноярского суда Астраханской области в отношении интернет-энциклопедии «Википедия» исполнено. Информация, признанная судом запрещенной, отредактирована. Статья о наркотическом веществе «чарас», содержащаяся в настоящий момент в «Википедии», согласно экспертному заключению ФСКН России, не нарушает требований законодательства.

Указанная в данном решении суда ссылка исключена из Единого реестра запрещенной информации.

http://rkn.gov.ru/news/rsoc/news34302.htm
HHH 25.08 2015 в 14:02 11
+ 2
- 7
Според уики "ссылка исключена из Единого регистра запрещенной информации"
Наркотиците са строго преследвани в Русия, не е чак толкова укоримо действие на администрацията.
Bulgaricus 25.08 2015 в 12:11 10
+ 10
- 2
Демократор в действие!
Bulgaricus 25.08 2015 в 12:11 9
+ 9
- 2
Демократор в действие!
outlander 25.08 2015 в 11:13 8
+ 30
- 5
Днес четох, че в Просия погват вносните сапуни, прахове за пране, омекотителите и таблетките за миялни машини на съдове. Императорът на роSSийската педерация Путкин Ботоксий ще върне империята и крепостното й стадо не в 19-ти век, а в 17-ти и на рОснака ще му се наложи да си прави сапун за миене и пране от сода и свинска сланина. Близо е времето когато "учтиви" казаци с прътове и чукове ще тръгнат по домовете да къртят вносните дограми и изолации. Чудя се кога ли ще дойде и моментът да започнат да палят западните си автомобили и яхти? Погледнато от космоса сигурно ще е грандиозна гледка! Интересно ще е и да се види официалния армиран автомобил "Лада" на ботоксовото джудже-император дали въобще ще може да отлепи от едно място, или ще го разнасят из Кървавия площад с "Краз"?!
Ъхъ 25.08 2015 в 07:39 7
+ 30
- 3
Забранено да ядат, забранено да четат, още ли някой мисли че българите сме най-големите Овци?
Гост 25.08 2015 в 03:58 6
+ 18
- 19
Уикипедия така или иначе не е надежден източник. Достатъчно е някой някъде да е написал нещо, да е посочен като източник и после се "пльосва" в Уикипедия.

Например в Английската версия на страницата за Тюркските народи са написали че Прабългарите включително и днешна България са от същия произход, което е пълна глупост.
няма име 24.08 2015 в 23:49 5
+ 45
- 2
"Уикипедия използва специален протокол"

По-голямата част от интернета ползва https от известно време, ебати "специалния" протокол...


А иначе пак могат да блокират конкретни страници и през него с deep packet inspection или заменяйки SSL сертификата на уикипедия с техен си, което обаче ще плюе грозни предупреждения в браузърите на руснаците.

Както и да е, радвам се че уикипедия не са се огънали да изтрият страницата. Ако всички големи сайтове реагират така и отказват да премахват забранено от Русия съдържание (например reddit се огъна наскоро и изпълни изискванията на роскомнадзор), руското правителство ще се принуди да ревизира тъпата си цензура под вътрешен натиск. Достатъчно е уикипедия и фейсбук и още няколко такива да бъдат блокирани, за да се надигне значително недоволство.

Не че уикипедия или фейсбук реално са ценни с нещо - фейсбук следи много повече отколкото ФСБ би могло, а уикипедия се управлява от клики от админи/модератори и в доста отношения е безкрайно далеч от научен подход и енциклопедична безпристрасност. Но въпросът е да се подобри или премахне неадекватното цензурно законодателство, само по себе си това би било ценно.