Русия заплашва да блокира Дойче веле на своята територия

OFFNews 20 септември 2019 в 21:50 3927 0

Снимка Iz.ru

Екипът на Deutsche Welle е получил втора официална покана за заседанието на парламентарната комисия за разследването на факти за чужда намеса във вътрешните работи на Русия, заплашва го блокиране и лишаване от акредитация, съобщава „Известия“.

Според члена на въпросната комисия Адалби Шхагошев медията е застрашена от блокиране на работата й в Русия след публикацията на главния редактор на руския офис Инго Мантойфел под заглавие „Русия губи Северен Кавказ“.

От Дойче веле обаче са отговорили на „Известия“, че вече са заявили на депутатите, че не са се намесвали във вътрешните работи на страната.

„Аз лично направих много задълбочен анализ на публикациите на Дойче веле и мога да кажа, че това издание се намесва в делата на Русия отдавна и системно. Конкретният пример, който аз искам да обсъдим на заседанието на комисията, е статията на главния редактор на Дойче веле в Русия Инго Мантойфел. В нея той предлага да се създадат специални структури с участието на САЩ, страните от Евросъюза и Турция, които да се заемат с налагането на ред в Северен Кавказ“, посочва Адалби Шхагошев пред „Известия“.

Според него в публикацията се твърди също, че ако не се появят такива структури, то след няколко години Русия ще изгуби Северен Кавказ.

„Това е абсолютно пряко вмешателство. При това изразено от главния редактор на Дойче веле. Тази публикация излезе преди няколко години. Но аз обръщам особено внимание на това, че тя е продукт не на 90-те, когато в Кавказ действително беше тежко. А във време, когато тероризмът вече е победен“, възмущава се депутатът.

Той настоява, че медията е длъжна да се извини или да обясни публикацията си на депутатите. А ако Дойче веле не се върне и съобрази с руското правно поле, то срещу медията ще бъдат предприети сериозни мерки.

„В този случай този информационен ресурс трябва да бъде блокиран на територията на Русия“, категоричен е депутатът.

Статията „Русия губи Северен Кавказ“ е от 2009 година. В нея се твърди /според прочита й в Русия/, че в продължение на 5 години след терористичния акт в Беслан в Северен Кавказ все още се разпространяват насилие и тероризъм. По мнението на автора Мантойфел, това показва неспособността на държавните структури да реагират адекватно на подобни заплахи. Едно от подзаглавията в текста гласи „Политиката на москва се провали“, а друго – „Задачата на Запада“.

Авторът посочва, че „за сътрудничеството за постигане на сигурност в цял Кавказ е необходимо да се създадат организационни структури, в които да са представени всички важни страни и водещи политически играчи в региона, в това число Турция, ЕС и САЩ“. В противен случай, според него, трябва да се очаква, че русия постепенно ще губи контрола си в региона, което може да провокира появата на екстремисти, включително и в Европа.

По-рано депутатите в Руската Дума имаха претенции към Дойче веле в навечерието на изборите на 8 септември т.г. Те са свързани с публикувани в официалния акаунт на медията в Туитър призиви към московчани да излязат на протести.

На 4 септември председателят на парламентарната комисия за разследване на чуждата намеса Василий Пискарьов заяви, че депутатите ще поискат от външното министерство да лиши Дойче веле от акредитацията, ако представителите на медията не отговорят на обвиненията. Но изданието не призна вина.

В писмо до депутатите ръководителят на администрацията на главната дирекция на Дойче веле Йоханес Хофман посочи, че журналистическата работа на медията е основана на правилата за обективно отразяване на събитията.

Депутатът от Думата и член на същата разследваща комисия Андрей Исаев е категоричен, че е наложително специално отделно заседание за публикациите в Дойче веле. „Това изобщо не е първият случай от страна на Дойче веле, когато германските журналисти прекрачват определените рамки. Поради това тук е необходима твърда дипломатическа реакция след заседанието на комисията „, коментира пред „Известия“ политологът Дмитрий Фетисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови