Руската Дума гледа кандидатурата на Михаил Мишустин за премиер

OFFNews 16 януари 2020 в 09:10 1533 0

На днешното заседание Руската Дума ще обсъди кандидатурата на Михаил Мишустин за министър-председател на Русия, съобщи ТАСС. 

Михаил Мишустин е бивш ръководител на Федералната данъчна служба и беше предложен за поста от президента Владимир Путин светкавично, след като кабинетът на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка вчера.

Според председателя на парламента Вячеслав Володин Мишустин е професионалист в областта на финансите и данъчното законодателство, както и познава регионалните особености.

Ако бъде одобрен от депутатите, Мишустин ще започне да съставя ново правителство.

Премиерът Дмитрий Медведев подаде оставка, след като президентът Путин предложи съществени промени в конституцията във вчерашното си послание към Федералното събрание.

Промените предвиждат разширяване на правомощията на парламента за сметка на президентските, превръщането на Държавния съвет в конституционен орган и приоритет на руската конституция над международното право.

Путин вече подписа и указ за сформирането на работна група за подготовка на предложения за изменение на Конституцията.

Агенция "Интерфакс" съобщи, че руският президент е решил да създаде поста зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия и го предложил на Медведев. На този пост той ще се занимава с въпроси от сигурността и отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови